GUCCI PRESTAJE SA UBIJANJEM ŽIVOTINJA: Ne radimo to iz ‘etičkih’ razloga, jednostavno tržište nije zainteresovano za krzno

Predsjednik luksuzne marke Gucci, Marco Bizzari i dizajner Alessandro Michele, potpisali su sporazum sa Peta-om da se odriču upotrebe životinjskog krzna na modnim smotrama već od kolekcije za slijedeći, topli period.

Fur Free Alliance/Savez protiv krzna u modi/ čiji su članovi Tommy Hilfiger, Armani, Stella McCartney, Hugo Boss, Ralph Lauren i  oko 800 drugih brandova, dobila je nove pristalice: cijelo osoblje Guccija, poznatog po dandy modi koju je uspjesno uveo umjetnički direktor Michele, što je do nedavno oblagao i mokasine klokanovom kožom, kao i Michael Kors.

Navodno nisu to ućinili iz etičkih razloga nego zbog “modernosti i duha vremena”. Bizzari je na konferenciji za tisak u prijestolnici svjetske mode -Parizu-pitao novinare, profesionalce i fabrikante.

Piše: Džana Mujadžić

-Mislite li da je krzno još uvijek aktualno? Nije i zato sve zaustavljamo. Michele se slaže sa predsjednikom koji je nastavio diskusiju – Moda je priča o ubrzanom razviću i evoluciji, ali i očekivanjima klijentele, njihovim željama i aktualnostima. Treba ići u korak s vremenom: moda i modernitet nisu razvojivi.

Moderni napredak je danas “eco friendly”, navodi PETA, udruženje za zastitu zivotinja, koje nas je kritiziralo  zbog posebnog skandala.

U kolovozu su dva branda bili u središtu interesa svjetskog a posebno  talijanskog tiska jer su maltretirali životinje. Lisice i  zečevi su u njihovim ateljeima dostizali 12, odnosno 6 kg, nisu se mogli kretati jer su bili hranjeni mesom i masnim materijama te genetski prerađenim povrćem.

Tako je za jedan mantil ubijano manje životinja pa je odijevni predmet odmah bivao jeftiniji što je podizalo godišnju cifru zarade. Posebno što lisica u prirodi tezi samo 3,5kg a zec mnogo manje.

Sada je to prošlost iako nitko nije odgovarao. Guccijevu odjeću nose mladi, osjetljiviji na ekološke i okolišne probleme.

 

(Global CIR/Piše: Džana Mujadžić)

Komentiraj