IPAK JE PROŠLA BOLJE OD DODIKA! Putin primio Grabar-Kitarović: Hrvatska predsjednica čekala 45 minuta

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u trodnevnu posjetu Rusiji. Po dolasku u Soči Grabar-Kitarović se prvo susrela s ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom koji joj je prenio da je “Rusija zainteresirana za stabilan razvoj zapadnog Balkana i prevazilaženje neslaganja u ovom regionu”.

Foto: Sputnjik

Ubijeđeni smo da je na našem zajedničkom kontinentu važno biti otvoren za saradnju sa svima, bez pretenzija da se radi po principu ‘sa nama ili protiv nas’. Drago nam je da Hrvatska želi da vodi spoljnu politiku otvorenu prema svima”, naglasio je Lavrov.

Potom je uslijedio susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u crnomorskoj državnoj rezidenciji Bočarov ručej. Hrvatski mediji prenose da je Putin kasnio 45 minuta na sastanak. “Odmah na početku želim vam uputiti poziv da posjetite Hrvatsku, jer do sada niti jedan ruski predsjednik nije bio u službenoj posjeti”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Inače, Putin je u Hrvatskoj bio samo jednom — 2007. godine na Energetskom forumu. Za sutra je zakazan sastanak hrvatske predsjednice s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom u Moskvi.

Ipak, hrvatska predsjednica je mnogo bolje prošla od predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je 2014. godine čekao čak 4 dana da Putin pronađe vremena da ga primi.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj