KOLINDA DANAS U RUSIJI: Planiran susret sa Putinom u Sočiju

Ovo je prva službena posjeta hrvatskog šefa države Rusiji od 2009. godine. Službenu posjetu Rusiji Grabar-Kitarović počet će sastankom s ruskim predsjednikom Putinom.

Globus: O čemu će Grabar-Kitarović pričati sa Putinom?

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas počinje trodnevnu službenu posjetu Rusiji na poziv ruskog kolege Vladimira Putina. Službenu posjetu Rusiji Grabar-Kitarović počet će sastankom s ruskim predsjednikom u Sočiju, saopšteno je s Pantovčaka i iz Kremlja.

Nakon sastanka biće potpisani protokoli o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova, državnih tužilaštava te hrvatskog i ruskog ministarstva kulture za iduće dvije godine, nacrt plana konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova i nacrt memoranduma o razumijevanju u području privredne saradnje na tržištima trećih država.

Ovo je prva službena posjeta jednog hrvatskog predsjednika Rusiji od 2009. godine, a ključni je cilj “novi zamah u odnosima, koji su godinama zapušteni”, rekao je izvor s Pantovčaka, prenosi Hina.

Putin je posjetu hrvatske predsjednice Rusiji najavio prije deset dana u Moskvi prilikom primanja akreditiva novih ambasadora, među kojima i hrvatskog Tončija Stanišića. Prethodno je Hrvatska dvije godine bila bez ambasadora u Moskvi.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj