LAVINA REAKCIJA NA ‘REZOLUCIJU O VOJNOJ NEUTRALNOSTI NSRS-a’: Odluka je donesena pod uticajem Srbije, Dodikov SNSD je podržao aktuelni Zakon o odbrani, samo je državni nivo nadležan za pitanja odbrane

Vladajuće strukture u RS protive se učlanjenju BiH u NATO. Stoga je na inicijativu Dodikovog SNSD-a Narodna skupština RS-a izglasala rezoluciju o “vojnoj neutralnosti”.  Iako ovo pitanje nije u nadležnosti entiteta, izglasavanje ‘rezolucije’ bez prisustva opozicije i članova koalicije ‘domovina’ u NSRS-a, izazvalo je burne reakcije.

Komentirajući rezoluciju o tzv. vojnoj neutralnosti RS-a, analitičari ističu da je ona suprotna principima odbrambenih reformi pojašnjavajući da bosanskohercegovački entiteti, prema Ustavu i važećim zakonima, nemaju nikakve nadležnosti u ovoj oblasti.

Pod uticajem Srbije?

Profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka i bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić kaže da određivanje vojne neutralnosti nije u nadležnosti entiteta.

„To pitanje je u isključivoj nadležnosti države, odnosno  eventualna vojna neutralnost može se odrediti samo na nivou BiH. Entiteti tu nemaju nikakve nadležnosti. Mislim da vlasti u RS-u ovom inicijativom žele zasjeniti druga, značajnija pitanja. Očito je lakše baviti se vojnom neutralnošću nego privrednim oporavkom entiteta i drugim, važnim životnim pitanjima”, kaže Cikotić za Deutsche Welle.

Naš sagovornik ističe da će ova inicijativa više šetete nanijeti RS-u, nego državi BiH. „Ne mislim da će se  NATO ozbiljno baviti ovom rezolucijom, ali će je posmatrati i pratiti je“, kaže Cikotić. „U ovom slučaju može se prepoznati i neka vrsta refleksije, odnosno uticaja politike Srbije na politiku u RS-u. Međutim, nedavno sam boravio u Beogradu i znam da Srbija, pored svoje deklarisane neutralnosti u vojnom smislu, ima znatno intenzivniju saradnju sa NATO-om nego što je to slučaj sa BiH koja se deklarativno zalaže za punopravno članstvo u Sjevernoatlantskom savezu“, kaže Cikotić.

Izetbegović: Dodikov SNSD je podržao Zakon o odbrani

Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS koju je usvojila Narodna skupština RS u krnjem sastavu, bez zastupnika opozicije i koalicije „Domovina“, predstavlja kontinuitet antidejtonske i antiustavne politike rukovodstva bh. entiteta RS. Rezolucija ne može imati nikakve pravne posljedice, jer vanjska politika i odbrana nisu u nadležnosti entiteta. To je isključiva nadležnost državnih organa, kaže se u saopćenju bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića.

Članom 84. Zakona o odbrani BiH, donesenim uz podršku i zastupnika SNSD-a, utvrđeno je da će „Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a“.

Jasno evroatlantsko opredjeljenje, aktiviranje MAP-a i nastavak puta ka članstvu u NATO-u šalje poruku da je BiH siguran prostor za investicije. Ovakvi stavovi rukovodstva eniteta RS, koje je pod očiglednim stranim utjecajem, pokušavaju BiH ostaviti na sigurnosnoj vjetrometini i šalju lošu poruku potencijalnim investitorima. Stoga je ova rezolucija u suprotnosti sa interesima svih građana BiH.

Radončić: U ime 200.000 svojih glasača tvrdim da za Bošnjake i BiH NATO put nema alternative

Fahrudin Radončić, lider SBB-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, komentirao je na novinarsko pitanje rezoluciju usvojenu u Narodnoj skupštini RS o vojnoj neutralnosti.

– Što se tiče mene osobno, SBB-a i mislim čak i Bošnjaka, da sa više od 200.000 dobivenih glasova mogu govoriti  u njihovo ime, za nas NATO savez, NATO put nema alternative. Nakon 200.000 ubijenih, nakon genocida, bošnjačka zajednica i bošnjačke političke stranke će biti sigurno protiv bilo kakve vojne neutralnosti i mi ćemo se čvrsto zalagati, i vjerujem da će doći vrijeme  da će i Republika Srpska shvatiti, da je BiH mjesto u NATO savezu. Kao privrednik  kažem, tamo gdje je došao NATO savez, biznis, cijene nekretnina, ekonomski zamasi, rastu između 20 posto i 20 puta. Znači, postoje i ekonomski razlozi zašto je NATO savez kao garant investitorima toliko potreban BiH – kazao je Radončić.

Naša Stranka:  Vojna neutralnost izgovor za odgođene referendume

Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS-a koju su sinoć usvojili poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske kamuflaža je za sve Dodikove neuspjehe „na putu ka otcjepljenju“. „Na to upućuje i činjenica da se ovakva priča plasira nakon odgode referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH“, kaže Tarik Haverić, član Predsjedništva Naše stranke.

RS nema vojsku i sama po sebi nije interesantna nikom kao vojni partner, što cijelu priču čini potpuno besmislenom i, možda, jedino djelotvornom za skretanje pažnje sa socijalnih problema građana koji trpe Dodikovu strahovladu. „Ali, sudeći po tom da zastupnici opozicije nisu glasali za rezoluciju, u RS polako nestaje straha od optužbi za izdajstvo u slučaju protivljenja Dodikovim političkim žongliranjima s nervima cjelokupne bh. i međunarodne javnosti zainteresovane za ovdašnju situaciju“, rekao je Haverić.

Vrijeme je najvredniji resurs koji Dodik bespovratno troši na svoje akrobacije i to je ono što u najvećoj mjeri treba sankcionisati 2018, ako već ne može prije. Životi građana okončani u agoniji koju je proizvela njegova vlast, kao i životi koji će okončati od njenih posljedica ne smiju se ponavljati djeci. Ne smijemo mu dopustiti da im ukrade budućnost.

‘Ne tjeramo nikoga da se pridruži, nastavit ćemo raditi sa institucijama BiH’

Kao što važi i za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tjera nikoga da se pridruži Savezu. To je suverena odluka suverenih država, rekli su iz NATO Štaba u Sarajevo za Avaz.ba, nakon što je Narodna skupština RS usvojila rezoluciju o proglašenju vojne neutralnosti tog bh. entiteta.

U ovoj rezoluciji se navodi da je RS opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

Na zahtjev vlasti BiH, NATO Štab Sarajevo podržava reformu odbrane otkada je uspostavljen krajem 2004. godine, daje stručne savjete i pruža pomoć BiH u njenim nastojanjima u kontekstu reforme odbrane i Partnerstva za mir. Svjesni smo različitih stavova u BiH u vezi ovih pitanja. NATO će nastaviti raditi sa institucijama BiH, pružajući podršku njenom dugotrajnom vanjskopolitičkom cilju punih euroatlantskih integracija – poručili su iz NATO Štaba Sarajevo – kazali su iz NATO-a.

Vojna reforma počela zahvaljujući Draganu Čaviću

„Mi u Republici Srpskoj (RS) dobro znamo da je Bosna i Hercegovina (BiH) država koja ima svoj suverenitet, stolicu u Ujedinjenim nacijama, i koja u dogledno vrijeme treba da ima svoju stolicu u Partnerstvu za mir i NATO-u.“

Ovim riječima je nekadašnji predsjednik RS-a Dragan Čavić u entitetskoj Skupštini u Banjaluci izrazio opredjeljenje za pristupanje BiH euroatlantskim sigurnosnim sistemima. Time su stečeni uslovi za provođenje najuspješnije poslijeratne reforme u ovoj zemlji, reforme odbrane. Međusobno suprotsavljene entitetske vojske, Vojska Federacije (VF) BiH i Vojska RS-a (VRS) ukinute su voljom sva tri konstitutivna naroda, a formirani su državno Ministarstvo odbrane i jedinstvene Oružane snage BiH.Image result for dragan čavić

Reformama koje su okončane 2006. godine riješena je i duboka politička kriza u BiH tokom koje je bivši Obavještajni centar VRS-a pratio i prisluškivao pripadnike i jedinice tadašnjih međunarodnih organizacija i snaga koje su radile na uspostavi mira i stabilnosti u poslijeratnoj BiH. Nakon odbrambene reforme, BiH je postala punopravna članica NATO-vog projekta Partnerstvo za mir, a od ulaska u najmoćniji vojnopolitički savez dijeli je aktivacija MAP-a (Akcijski plan za članstvo u NATO-u), odnosno knjiženje vojne imovine na državu.

Iako se tokom odbrambenih reformi obavezala na pristupanje euroatlantskim sigurnosnim sistemima, RS se danas protivi ulasku BiH u NATO, zalažući se za demilitarizaciju BiH i vojnu neutralnost po uzoru na Srbiju.

 

 

(Global CIR/DW/Agencije)

 

Komentiraj