NOVA ADAPTACIJA ČUVENOG DNEVNIKA: Anna Frank junakinja stripa

Čuveni “Dnevnik Anne Frank”  adaptiran je u album-strip, zahvaljujući Izraelcima Ariju Folmanu i Davidu Polonskyju, scenaristi i ilustratoru poznatog “Plesa sa Bachirom”.

Upravo objavljen, zahvaljujući pristanku Fondova Anne Frank iz Balea, bit će dostupan u 50 zemalja. Dnevnik židovske djevojčice njemačkog porijekla, izbjegle u Amsterdam, koja je umrla od tifusa u veljači 1945. godine u nacističkom  logoru Bergen-Belsen, izdat je 1947 godine i dragocijeno je svjedočenje o Shoahu te najčitanije  takvo štivo na planeti.

Piše: Džana Mujadžić

Grafički roman posjeduje i animiranu verziju, planiranu prije cetiri godine: – Najprije nismo htjeli ostvariti adaptaciju, ali dolazi vrijeme u kojemu živi svjedoci nece postojati da ispričaju ovu tužnu priču. Zbog toga ju je bilo neophodno učiniti  bliskom novim generacijama- izjavili su autori.

-Nastojali smo sačuvati Annin smisao za humor, sarkazme i obsesiju hranom – istakao je scenarist. Periode depresije i beznađa koje je živjela djevojčica, također ali su obradjeni na nestvaran način, pa obiluju fantastičnim scenama, kazali su autori. Roman ima 160 strana i vjeran je originalnom tekstu.

Prošle godine su “Dnevnik” adaptirali Oznam i Nadji, a objavila ga je francuska  izdavača kuca “Editions du Soleil”. Album je dobio brojne pohvale i komplimente, kako publike tako i kritike.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj