POČEO 19. KONGRES KP KINE! Jinping: Kina je ustala, postala je bogata i snažna

Kineski predsednik Si Ðinping poručio je danas u govoru na otvaranju 19. kongresa Komunističke partije Kina da je ta zemlja “ustala, postala bogata i snažna” i najavio da će vojska Kine do sredine ovog vijeka biti “na najvišem svjetskom nivou”.

Image result for xi jinping

Moćna kineska armija

Si je uputio važne poruke kineskom narodu i govorio o smjeru u kojem će Kina ići u narednim decenijama. On je ocijenio da je “socijalizam sa kineskim karakteristikama zakoračio u novu eru”.

“Biće ovo era u kojoj ćemo obezbijediti odlučnu pobjedu u izgradnji umjereno naprednog društva u svim sferama i sveopštih napora da izgradimo veliku modernu socijalisticku zemlju. Ovo će takođe biti era u kojoj će se vidjeti da se Kina približava liderskoj poziciji u svijetu. Kina je ustala, postala je bogata i snažna”, istakao je Si.

Predsjednik Kine je kazao da su “potrebe da ljudi žive bolje sve veće ne samo u pogledu materijalnih i kulturnih potreba”. “Rastu i njhovi zahtjevi za demokratijom, vladavinom zakona, pravičnošću i pravdom, sigunošću i boljim okruženjem”, rekao je Si, lider kineskih komunista i predsejdnik najmnogoljudnije države na svijetu.

Si je u govoru na kongresu najavio “potpunu reformu vojske na najvišem svjetskom nivou do sredine 21. vijeka”.

“Postigli smo novi historijski ključni momenata u jačanju nacionalne odbrane i oružanih snaga… Treba u potpunosti da oživimo ideju partije za jačanje vojske radi izlaska u novu eru i usaglašavanje vojne strategije novim uslovima”, izjavio je Si Đinping.

On je naglasio da Kina treba da „izgradi jaku i savremenu flotu, Ratno vazduhoplovstvo, kopnene snage i snage za stratešku podršku. „To će biti naša misija: modernizacija naše nacionalne odbrane i oružanih snaga će biti završena do 2035. godine“, obećao je kineski lider.

On je dodao da će Komunistička partija nastaviti da ulaže aktivne napore za očuvanje svjetskog potretka i namjerava da pretvori Kinu u moćnu državu.

Nezaustavljivi ekonomski rast

U glavnom gradu Kine danas je počeo „istorijski” 19. kongres Komunističke partije, a Si ga je otvorio govorom o onome što je urađeno u prethodnih pet godina i planovima za naredne decenije. Kolege novinari kineskih medija najavili su nam ovaj govor kao odlučujući za dalji put kojim će ta zemlja ići.

Druga po snazi ekonomija svijeta ne odustaje od strategije „Jedan pojas jedan put”, ne odustaje od daljih investicija u zemlji i drugim državama, a namjera je da se i u narednom periodu zadrži stopa rasta koja je sada na sedam odsto i čime se Kina izuzezno ponosi, posebno imajući u vidu teškoće s kojima se zbog ekonomske krize suočava većina zemalja zapada.

 

Ovogodišnji Kongres Komunističke partije Kine se odvija u trenutku kada svi pokazatelji govore da kineska privreda raste i dalje, te da nema nikakvih problema da to ove godine bude 6,5 odsto, što je nedavno potvrdio i direktor Nacionalnog biroa za statistiku Ning Ðidže.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj