UZNEMIRUJUĆI DETALJI LIKVIDACIJE KOJA JE UZDRMALA EUROPU! Napisala je ‘svi su lopovi’, sjela u auto u kojem je onda eksplodirala bomba

“Užasnuti smo činjenicom da je dobro poznata i poštovana novinarka Daphne Caruana Galizia jučer izgubila život u očito ciljanom napadu”, izjavio je u utorak glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas, piše Jutarnji.

I cijela EU stvarno mora biti užasnuta jer je ovo nezamisliv događaj u zajednici koja se diči slobodom riječi i govora. I slobodnim medijima. Upravo taj EU koristi svaku priliku da podsjeti autoritarne režime na nasilne smrti novinara koji su na meti mafije, narkokartela ili drugih oblika organiziranog kriminala te države.

A sad je bomba podmetnuta pod automobil usmrtila jednu od najpoznatijih na Malti, članici EU koja je do 1. srpnja predsjedavala Unijom. Portal Jutarnji.hr je u ponedjeljak navečer objavio kako je Daphne Caruana Galizia (53) ubijena kad je automobil koji je vozila eksplodirao ubrzo nakon što je krenula iz svog doma u Bidniji.

Neću biti miran

Lokalni mediji pišu da je jedan od njezinih sinova čuo eksploziju i istrčao iz kuće. Malteški premijer Joseph Muscat, kojeg je Galizia optužila za korupciju ranije ove godine u sklopu velike afere Panama Papers, izjavio je da nema nikakve veze s njezinim ubojstvom. “Bez ikakve zadrške osuđujem ovaj barbarski napad na čovjeka i na slobodu govora u našoj zemlji. Svi znaju da me gđica Caruana Galizia bez dlake na jeziku kritizirala, i politički i osobno, ali jednako tako i druge.

Opravdanja za ovako nešto nema i neću biti miran dok se počinitelji ne privedu pravdi”, rekao u je u televizijskom obraćanju javnosti. Malta, država s jednom od najnižih stopa krvnih delikata, zatražila je međunarodnu pomoć u pronalaženju krivca za ubojstvo blogerice, uključujući i FBI, rekla je glasnogovornica premijera.

Svi su bili meta

Osim premijera oglasio se i lider opozicije Adrian Delia, koji je također bio meta kritike ubijene novinarke. On je rekao da je riječ o napadu na demokraciju i slobodu govora. “Nećemo prihvatiti istragu koju bi vodili načelnik policije, zapovjednik vojske ili predsjednik suda jer su svi bili na meti gospođe Caruana Galizia”, rekao je.

U svom zadnjem blogu, objavljenom sat vremena prije smrti, napisala je: “Gdjegod pogledate ima lopova. Situacija je očajna”. Caruana Galizia cijele prošle godine objavljivala je članke o navodima o korupciji, u koju su uključeni Muscat i njegovi suradnici. Objavila je i članak da je supruga malteškog premijera Michelle dobila milijun dolara od kćeri azerbajdžanskog predsjednika preko odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca, koja je registrirana u Panami i koja je postala svjetski poznata nakon objave “panamskih dokumenata”.

A u međuvremenu se pojavila nova priča o azerbajdžanskoj kupovini europskih političara kako bi se ta autoritarna zemlja, u kojoj vlasti neskloni novinari završavaju u zatvoru ili progonstvu, popeglala svoj imidž na Zapadu.

Prijetnje smrću

Malteška televizija objavila je informaciju da je Caruana Galizia prije dva tjedna podnijela prijavu policiji navodeći da je primila nekoliko prijetnji smrću. Matthew Caruna Galizia, sin ubijene novinarke, izjavio je u utorak da je njegova majka ubijena jer je “stala između vladavine prava i onih koji je pokušavaju onemogućiti, kao i mnogi drugi hrabri novinari”.

– Nikada neću zaboraviti taj prizor, trčao sam oko tog pakla, pokušavajući smisliti kako da otvorim vrata, a automobil je i dalje trubio – rekao je Matthew.

– Pogledao sam dolje i dijelovi njezina tijela bili su posvuda oko mene. To nije bilo obično ubojstvo. Mi smo ljudi u ratu protiv države i organiziranog kriminala, koje se više ne može razlučiti.

Dodao je i kako je bila meta napada jer se jedina suprotstavila rušenju vladavine prava. Objavom “panamskih dokumenata” otkriven je jedan od najvećih svjetskih korupcijskih skandala u povijesti.

 

(Global CIR/JL/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj