(VIDEO) SDF VEĆ PROGLASIO POBJEDU: Operacije ‘čišćenja’ Raqqe nastavljene u srijedu u posljednjim blokovima grada

Koalicija, koju podvode SAD i koja se bori protiv DAIŠ-a u Siriji i Iraku, saopštila je da je grad Raka 95 odsto pod kontrolom, dan nakon što su Sirijske demokratske snage (SDF), koje podržavaju SAD, tamo proglasile pobjedu nakon više mjeseci borbe.

Image result for RAQQA SDF

Portparol koalicionih snaga, pukovnik Rajan Dilon, rekao je da su operacije čišćenja nastavljene u srijedu u posljednjim blokovima grada. Portparol SDF-a, koga čine kurdske i arapske milicije, rekao je u utorak da su borbe u Raki okončane i da snage SDF-a tragaju po gradu za ćelijama “spavača” tzv. ‘Islamske države’ i za minama. Formalno proglašenje pobjede očekuje se nakon što taj proces bude okončan.

Raka je praktično glavni grad DAIŠ-a, otkako je samoproglašeni kalifat počeo da se širi preko prostrane oblasti koju je zauzeo u Siriji i Iraku 2014. godine. Ofanziva potiskivanja militanata izvan grada počela je u junu i bila je podržava vazdušnim udarima koalicionih snaga. DAIŠ još uvijek kontroliše oblasti oko istočne provincije Dei el-Zur i dalje ka jugu duž doline reke Eufrat.

Borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) evakuišu civile iz Rake, Sirija, 17. oktobra 2017.
Borci Sirijskih demokratskih snaga (SDF) evakuišu civile iz Rake, Sirija, 17. oktobra 2017.

Humanitarna kriza

I dok je SDF preuzeo kontrolu nad Rakom iz ruku DAIŠ-a, humanitarna kriza u oblasti nastavlja da se pogoršava, prema organizaciji za zaštitu djece “Save the children”. “Humanitarna kriza je veća no ikad”, rekla je direktorka grupe Sonja Kuš.

Grupa kaže da je za oko 270.000 ljudi, koji su napustili Raku, i dalje neophodna pomoć u kampovina koji “pucaju po šavovima”. Većina raseljenih ljudi će verovatno verovatno mesecima, možda i godinama, ostati u kampovima u kojima je situacija “jadna i porodice nemaju dovoljno hrane, vode i lekova”.

U intervjuu za Kurdski servis Glasa Amerike, portparol SDF-a, Mustafa Bali, pozvao je globalne grupe za pružanje pomoći da obezbjede pomoć raseljenim ljudima Rake.

“Situacija sa raseljenim ljudima iz grada Raka je vrlo teška i tragična i svako bi trebalo da bude svjestan situacije. Mi nemamo potrebne sposobnosti, jer se borimo i u isto vrijeme živimo u ratnoj zoni. Međunarodne organizacije moraju da obezbjede pomoć i da se pobrinu za situaciju sa izbjeglicama u gradu Raka i za ljude”, rekao je Bali.

Organizacija je dodala da je na hiljade civila i dalje raseljeno u Dei el-Zoru, gdje se borbe nastavljaju.

(Global CIR/Agencije/VOA)

Komentiraj