ŽELJKO KOMŠIĆ POVODOM ‘DEKLARACIJE O VOJNOJ NEUTRALNOSTI RS-a’: Pozivam državne organe da rade svoj posao

Povodom usvajanja Rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, želim istaći nekoliko bitnih stvari.

Željko Komšić u razgovoru sa Angelom Merkel/Foto: Agencije

Prvo, entitetski nivoi vlasti (u ovom slučaju NS RS-a) nemaju nikakvo ustavno ni zakonsko pravo da donesu ovakvu  vrstu  odluke. Samim tim ova Rezolucija Narodne skupštine RS-a je protuustavna i protuzakonita. Takvu vrstu odluke, dokumenta, rezolucije mogu donijeti jedino Predsjedništvo BiH  i Parlamentarna Skupština BiH.

S druge strane, ovo je još jedno u nizu protuustavno djelovanje NS RS-a i njenog predsjednika. U tom smislu pozivam državne institucije, nadležne za provođenje zakona i zaštitu Ustava – da preduzmu sve mjere koje im stoje na raspolaganju kako bi se zaustavilo protuustavno i protuzakonito djelovanje organa vlasti!

Nepreduzimanje mjera te vrste, a koje im stoje na raspolaganju – ne može zamijeniti političko prepucavanje, od čega korist  imaju samo oni koji ove vrste kriza i izazivaju, uključujući i Milorada Dodika i SNSD. Ako želimo da imamo državu – onda država i njene institucije moraju djelovati u skladu sa onim što im Ustav i zakoni daju kao mogućnost.

Sve ostalo je obično politikanstvo ili, da budem skroz jasan – najobičnija demagogija pomiješana sa običnim kukavičlukom, stoji u saopštenju DF-a.

 

(Global CIR)

Komentiraj