NOVA OTKRIĆA: Drevna egipatska civilizacija propala zbog klimatskih promjena i suše

Djelići pepela u vazduhu i vulkanski gasovi uticali su na klimu i narušili ciklus monsunskih kiša, što je dovelo do isušivanja Nila i pada drevne egipatske civilizacije.

Image result for egypt pyramids

Civilizacija drevnog Egipta je nestala zbog vulkanske aktivnosti koja je uticala na klimu i plodno tlo pored rijeke Nil. Do ovog zaključka je došla grupa naučnika čiji članak je objavljen u jednom od najprestižnijih naučnih časopisa ‘Nature Communications’.

Kultura i civilizacija Starog Egipta formirana je oko rijeke Nil i mnogo je zavisila od njenog izlivanja. Zemljoradnja se u tom regionu se razvijala brzo jer je voda iz rijeke punila dolinu oko sebe korisnim mikroelementima. Upravo zato su svi veliki gradovi starog Egipta i nastali pored ove rijeke.

Proces izlivanja Nila u potpunosti je zavisio od vodostaja rijeke, koji je opet zavisio od kiša. Kada je vodostaj bio nizak, rijeka se nije izlivala. Stari Egipat je trpio glad koja je, osim ekonomskih, vukla i političke posljedice.

Oko 44. godine prije nove ere, tvrde naučnici, na različitim tačkama na planeti došlo je do snažnih erupcija vulkana. Djelići pepela u vazduhu i vulkanski gasovi uticali su na klimu i ciklus monsunskih kiša. Nakon toga je Nil prestao da se redovno izliva, a prihod je naglo pao, došlo je do nestašice hrane koja je na kraju dovela do pada civilizacije drevnog Egipta.

 

 

(Global CIR/Agencije/Kurir)

Komentiraj