U CENTRU PAŽNJE KATALONIJA! Dvodnevni samit lidera zemalja članica EU-a

U Briselu se održava dvodnevni samit lidera zemalja članica Evropske unije. U centru pažnje je Katalonija. Njemačka kancelarka i francuski predsjednik nadaju se diplomatskom rješenju krize.

Image result for EU LEADERS CATALONIA

Angela Merkel je dolazeći na samit lidera zemalja članica Evropske unije izrazila nadu da rješenja katalonske krize mogu biti nađena u okviru španskog Ustava: ”Pažljivo pratimo situaciju nakon spornog referenduma o nezavisnosti Katalonije i podržavamo stav španske vlade”.

Emmanuel Macron je rekao da će evropski lideri sa samita cijeloj Španiji poslati poruku jedinstva: “Ovo Evropsko vijeće će biti obilježeno porukom jedinstva među članicama uprkos krizama sa kojim se suočavamo, jedinstva uz Španiju i veoma snažnog jedinstva u razgovoru o Brexitu”.

Samit EU-a održava se u vrijeme kada je španska vlada objavila da će u subotu pokrenuti postupak ukidanja autonomije Katalonije, dok je katalonski lider zaprijetio da će proglasiti nezavisnost ako se represija nastavi. Evropski lideri razgovaraju i o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije. Britanskoj premijerki Theresi May su poručili da obećanja data za napredak pregovora o Brexitu uskladi s konkretnim prijedlozima, ako zaista namjerava do decembra početi razgovore o predstojećem trgovinskom sporazumu.

Kako je kazala Merkel, došlo je do napretka u pregovorima, ali trenutno to nije dovoljno da bude pokrenuta druga faza pregovora. Međutim, to daje podsticaj da se nastavi rad i dođe do druge faze u decembru.

“Pogledat ćemo konkretni ostvareni napredak u pregovorima o našem izlasku i postaviti neke ambiciozne planove za sedmice koje su ispred nas. Konkretno, naprimjer, želim vidjeti hitnost u postizanju sporazuma o pravima građana”, navela je May.

Prava državljana jedno je od tri pitanja na kojima EU želi vidjeti dovoljan napredak u pregovorima u Brexitu prije nego što prijeđu u drugu fazu i počnu se baviti budućim trgovinskim odnosima. Ostala dva pitanja su granična situacija između Velike Britanije i EU-a kod Irske i račun koji Britanija treba platiti za izlazak iz bloka.

Komentiraj