MRAČNA PROŠLOST SAD-a: Tramp najavio otvaranje dosijea o ubistvu Kenedija

 Američki predsjednik Donald Tramp objavio je na “Tviteru” da će njegova administracija dozvoliti otvaranje strogo povjerljivih dosijea o atentatu na bivšeg predsjednika SAD Džona F. Kenedija.

Tramp najavio otvaranje dosijea o ubistvu Kenedija

Američki Nacionalni arhiv ima rok do 26. oktobra da objelodani na hiljade tajnih vladinih dosijea koji se odnose na ubistvo Džona F. Kenedija 1963. godine, ali takav korak može da spriječi aktuelni američki predsjednik. Radi se o nekoliko hiljada strana strogo povjerljivih informacija, ali i cenzurisanih dijelova ranije objavljenih izvještaja o atentatu na Kenedija, koji i danas pokreće kontroverze u SAD.

Prema američkom zakonu iz 1992. godine, sve informacije o ubistvu bivšeg američkog predsjednika moraju postati javne do 26. oktobra 2017. godine.

Džon F. Kenedi je rođen 29. maja 1917. i bio je najmlađi predsjednik SAD ispred Demokratske stranke. Ubijen je 22. novembra 1963. godine, u 46. godini, u Dalasu. Kenedi je smrtno ranjen dok se vozio u otvorenom automobilu u predsjedničkoj koloni sa svojom suprugom Žaklinom Kenedi.

Više vladinih komisija, uključujući i Vorenovu komisiju, utvrdilo je da je Kenedija ubio Li Harvi Osvald koji je zbog tog zločina osuđen na smrt. Atentat na Kenedija je i danas predmet širokih spekulacija i teorija zavjere, mada nijedna od njih nije dokazana.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj