POSLJEDNJI ISPRAĆAJ GENERALA ISAMA ZAHREDINA: Ko je bio ‘Lav od Deir ez-Zora’?!

General major Isam Zahredin je časno dočekan i ispraćen na vječni put u svom rodnom kraju Al-Suveidi, danas, ispred velike grupe vojnika i civila na pokrajinskom stadionu. Sahranom je završena časna epoha generala Zahredina i iskazano veliko poštovanje prema dostignućima i onome što je uradio za sirijski narod.

Isam Zahredin

Istaknuti sirijski general stradao je 18.oktobra dok je bio u posebnoj operaciji na ostrvu Saker u Deir ez-Zoru – smrt ga je zadesila u 56.godini života.

Bio je general-major sirijske Republikanske garde, koja je odigrala glavnu ulogu u nametnutom građanskom  ratu u Siriji, pošto je predvodio snage sirijske vojske na nekoliko frontova. Ostao je upamćen i kao “Lav Deir ez Zora”.

Njegova najistaknutija uloga bila je vođstvo oružanih sirijskih snaga tokom trogodišnje opsade Deir ez Zora. Sirijska novinska agencija Al-Masdar Njuz kao i ruski Sputnjik, izvestile su 18. oktobra 2017. da je Zahredin stradao u eksploziji mine tokom operacija protiv Islamske države na ostrvu Saker u Deir ez-Zoru.

Životni put omiljenog sirijskog generala

Zahredin je rođen u malom selu Tarbe u provinciji As-Suvaida 1961. godine kao član vjerske zajednice Druza. Bio je oficir u padobranskim desantnim snagama 1982. Prije toga je služio Narodnoj miliciji stranke Baath kao regrut od 1980. do 1982. godine. Već 1987. godine primljen je u Republikansku gardu kao oficir na čelu mehanizovane oklopne jedinice.

Zahredin je zapovedao 104. brigadom Republikanske garde u Doumi i Harastami zajedno sa brigadnim generalom Manafom Tlasom prije nego što je ovaj drugi dezertirao. Ovu brigadu je predvodio Bašar Al Asad prije nego što je postao predsednik, a predvodio je takođe i Basil Al Asad do njegove smrti 1994. godine.

Na poziciji komandanta 104. brigade, Zahredin je naredio premlaćivanje uhapšenih terorista u Doumi tokom ustanka u prvoj fazi Sirijskog građanskog rata. Zbog ove akcije, postao je poznat kao “Druska zvijer” u očima sirijske opozicije.

Kako je eskalirao rat u Siriji, Zahredin je postao jedan od najistaknutijih i visokih članova zajednice Druza u Siriji koja se bori na strani vladinih snaga. Kao rezultat toga, on je široko kritikovao pro-opozicione Druze.

Lider libanskih Druza Valid Džumblat ga je optužio kako se bori “protiv svog naroda”, a Zahredin je potom navodno, prema izjavama opozicionih izvora bio označen od grupe vjerskih lidera Druza u As-Suvaidi u februaru 2013. godine kao osoba koja zaslužuje smrt.

Međutim, među pripadnicima Druza u Siriji koji su u najvećem broju ostali lojalni vladi Asada, on je smatran “herojem” i imao je mnogo sljedbenika i saboraca. Negdje nakon 2013. godine, bio je unaprijeđen od brigadnog generala u čin general-majora.

Nakon početka ofanzive na Halep (oktobar 2013.), Zahredin je prvobitno predvodio napad na Anadan. Međutim, od njega je zatražena pomoć u Deir ez-Zoru zbog smrti generala Jameha. Dok je bio tamo, postao je poznat po tome što je često boravio na liniji fronta i sarađivao sa običnim vojnicima.

Dana 27. novembra 2013. godine, dok je komandovao svojim snagama u okrugu Al-Rašdija, Zahredin je ranjen u nogu. Zahredin i njegov sin Jarob su otputovali u as-Suvaidu septembra 2015. godine kako bi prisustvovali pogrebu lidera Druza, šeika Vahid al-Balousa, koji je bio istaknuti antiratni aktivista.

Dana 5. septembra 2017. Zahredinu je čestitao predsjednik Bašar Al Asad zbog njegove snažne uloge u odbrani Deir ez-Zora tokom 3,5-godišnje opsade od strane DAIŠ-a.

Ostao je upamćen po izjavi koja je negativno okarakterisana od strane terorista i opozicije da “sirijske izbjeglice nikad ne treba da se vrate u Siriju” i da “ako im država oprosti, on to nikada neće”. U kasnijoj audio poruci, međutim, Zahredin pojašnjava da je mislio samo na one koji su uzeli oružje protiv sirijske vojske, da njima po logici nije mjesto u Siriji.

Najstariji sin Isama, Jarob, takođe se bori sa 104. brigadom u Deir ez-Zoru.

Stravična smrt

Na veliku žalost mnogih iskrenih sirijskih patriota, a i poštovalaca Bašara al Asada i njegovog najvjernijeg generala Isama Zahredina, 18. oktobra 2017. godine, desila se stravična smrt generala Isama, kada je ubijen dok se njegovo vozilo kretalo prema ostrvu Saker kod Deira ez Zora dok je vodio operaciju protiv DAIŠ-a. Poginuo je od posljedica eksplozije mine na koju je naletelo njegovo vozilo.

U trenucima kada sirijska vojska pobjedonosno ide ka posljednjim uporištima tzv.’Islamske države’, bolno je odjeknula vest među mnogim Sirijcima da je poginuo general Isam Zahredin. Mina, odnosno improvizirana eksplozivna naprava bila je kobna za jednog od vodećih i omiljenih zapovijednika u cijelom ‘Sirijskom građanskom ratu’.

Njegova ratnička, gruba figura sa karakterističnom sijedom bradom i brkovima ostat će sigurno legenda, i to ne samo u Siriji, već i čitavom svijetu, jer je svojim vojničkim umijećem i harizmom spasio Deir ez-Zor od krvnika DAIŠ-a.

Mnogi su strahovali za preranu smrt generala još kada je grad bio pod stalnim napadima terorista, stotinama kilometara daleko od prvih linija, a moguće je da bi pad morala tada urušio otpor branitelja i ugrozio živote stotinu hiljada civila.  Uz manje pauze, gotovo je sve vrijeme proveo u opkoljenom gradu, prvo od strane Al Nusre i FSA, a potom od DAIŠ-a.

Imidž ratnika

On je jedan od rijetkih komandanata sirijske vojske koji je stekao kultni status kao vođa. Dok je komandant sirijskih “Tigrova” Suheil Hasan uvijek bio manekenski nastrojen, iako isto tako vojno zaslužan na drugim frontovima, Zahredin je bio prava slika Rambo borca, specifične kose i brade kao i prašnjave uniforme.

Doduše, takvog ga većina i zna za vrijeme njegovog boravka u Deir ez-Zoru, što mu se ne može zamjeriti, jer život u opkoljenom gradu svakako nije pružao prilike za previše brige o izgledu. Hasan vodi svoje borce takođe harizmom, ali ipak dalje od prvih linija komandujući motorolom, dok je Isam Zahredin bio poznat tako što je išao u borbe sa svojim saborcima u rovovima.

Ranjavan je bio više puta, gotovo na rubu smrti. Dok je “Tigar” pjevao pesme, Zahredin, često u tamnim sunčanim naočarama je dizao tegove. ‘Bradonja’ je volio da se slika, dok je “Tigar” ipak više volio da ostane van medijske pažnje.

Pogibija generala Isama Zahredina bit će veliki udarac za sirijsku vojsku, ali i podstrek njegovim saborcima da se oduže harizmatičnom komandantu u daljim ofanzivama protiv terorista DAIŠ-a. Zahvalnost građana Deir ez-Zora koje je spasio, sigurno je nemjerljiva.

Treba reći i to da je cela Sirija prekjuče i juče bila u suzama zbog njegove pogibije i duboko ožalošćena, jer je kult harizmatičnog Isama Zahredina toliko snažan da je on gotovo u rangu odmah nakon samog predsjednika Sirije Bašara al Asada.

 

(Global CIR/SD/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj