UKIDA SE KATALONSKA AUTONOMIJA: Vlada u Madridu uvodi mjere kakve do sada nisu viđene u demokratskoj Španiji, Anonymousi srušili stranicu Ustavnog suda

Španjolski premijer Mariano Rajoy i njegovi ministri usuglašavaju danas seriju izvanrednih mjera za intervenciju u Kataloniji gdje je regionalna vlada pokrenula proces “pobunjeničkog, sistemskog i svjesnog neposluha” koji se “ne može prolongirati”, izvijestila je španjolska vlada.

Bit će to prvi put nakon četiri desetljeća da mlada španjolska demokracija uvodi izvanredne mjere kojima središnja država preuzima nadležnost regionalne vlade.

Sastanak u Madridu počeo je u 10 sati, a jedino što se za sada zna je da će se prijevremenu izbori u Kataloniji održati u roku od šest mjeseci. Središnja vlada namjerava preuzeti kontrolu nad unutarnjim poslovima, policijom, financijama, informacijskim sustavom i javnim medijima.

Španjolska vlada je u distribuiranom dokumentu navela da će restaurirati red u skladu s ustavom, osigurati neutralnost institucija, garantirati javne usluge i gospodarsku aktivnost i sačuvati prava stanovnika.

Vlada u Madridu tvrdi da je sadašnja situacija “neodrživa” i da se “ne može prolongirati” te da je upravo članak 155. ustava način kako ju obuzdati. Njime želi zaustaviti katalonsku vladu na putu prema proglašenju nezavisne republike Katalonije koja nije bila proglašena prošli tjedan nakon održavanja referenduma na sjeveroistoku Španjolske.

Članak nikada nije korišten od stupanja na snagu ustava 1978.

Mjere podržavaju vladajuća Narodna stranka desnog centra i Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), koje se izmjenjuju na vlasti u Španjolskoj posljednja četiri desetljeća. Imaju potrebnu većinu da mjere budu odobrene u parlamentu.

Mjere bi mogle stupiti na snagu 27. listopada kada se očekuje glasanje u gornjem domu parlamenta, zaduženom za teritorijalna pitanja.

Anonymousi srušili stranicu Ustavnog suda

Aktivistička skupina Anonymous srušila je u subotu ujutro internetsku stranicu španjolskog Ustavnog suda, koja je u međuvremenu ponovno u funkciji, te najavila nove akcije s ciljem “obrane slobode u Kataloniji”.

Kada su korisnici ujutro htjeli otvoriti stranicu pisalo je “ne može se pristupiti ovoj internetskoj stranici”.

“Pravda stiže. Španjolska, budi spremna. Kibernetički napadi se pune: 99 posto”, objavio je u petak navečer na Twitteru korisnik Nama Tikure u ime Anonymousa, “nekoliko sati prije početka operacije ‘Slobodna Katalonija’”

Ta je skupina 24. rujna najavila napade. Dosad su se fokusirali na podatke španjolske nacionalne policije i španjolske vlade.

Španjolski Ustavni sud bio je zabranio održavanje referenduma u Kataloniji 1. listopada obrazlažući odluku nezakonitošću referenduma. Takva izjašnjavanja su dopuštena jedino na razini čitave Španjolske ali ne i na razini njenih 17 autonomnih pokrajina.

Internetska stranica Ustavnog suda opet je proradila u 10.30 sati.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj