DOBILI SMO ‘ČEŠKOG TRUMPA’! Milijarder Babiš uvjerljivo pobijedio, birači rekli ‘ne’ socijaldemokratama

Češki milijarder Andrej Babiš uvjerljivo je pobjedio na subotnjim parlamentarnim izborima na kojima su birači rekli “ne” tradicionalnim strankama i “češkom Trumpu” dali mandat za borbu protiv političke korupcije, iako je i sam suočen s optužbama za prevaru.

Njegov populistički pokret ANO osvojio je 29,6 posto glasova, tri puta više od najbližeg suparnika, oporbenih konzervativaca Građanskih demokrata koji su dobili 11,3 posto.

Socijaldemokrati dobili najmanje od razlaza sa Slovačkom

Socijaldemokrati, koji su s ANO vodili vladu od 2014. pali su na rekordnih 7,3 posto, najmanje od mirnog razlaza sa Slovačkom 1993. Drugi protestni pokret, krajnje desna Stranka slobode i izravne demokracije (SPD) na trećem je mjestu s jedanaest posto glasova. Vodi je češko-japanski poslovni čovjek Tomi Okamura, protivnik imigracije i pobornik izlaska iz EU-a.

Dramatični zaokret na političkoj sceni događa se unatoč gospodarskom rastu, uravnoteženom proračunu, najnižoj nezaposlenosti u EU-u i najbržem rastu plaća u proteklih deset godina.

Babis je suočen s teškim koalicijskim pregovorima jer su i bivši partneri socijaldemokrati i Kršćanski demokrati u subotu rekli da ne mogu biti u vladi s nekim tko je pod policijskom istragom. Građanski demokrati također su isključili vladu s ANO-om, kao i druge dvije manje stranke.

Babiš kaže da je njegova vlada proeuropska

No, Babis se ne da obeshrabriti i kaže da će razgovarati sa svima. “Vjerujem da ću sastaviti vladu koja će biti jedan tim”, rekao je novinarima u pristašama u stranačkom stožeru. “Želimo provesti program za bolji život u našoj zemlji”, dodao je.

Istaknuo je da je njegova stranka proeuropska, unatoč tome što ne želi razgovarati o “Europi dviju brzina” koja bi mogla u stranu staviti države poput Češke koje nisu uvele euro. “Nije istina da smo nekakva prijetnja. Mi smo za proeuropljani i spreman sam boriti se za naše interese u Bruxellesu”, rekao je Babis.

Čovjek kojeg uspoređuju s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zbog poslovnog backgrounda i anti-establišment programa, Babis je uspio održati popularnost unatoč optužbama da je nezakonito primio dva milijuna eura poticaja iz EU-a za svoje prehrambeno i poljoprivredno carstvo vrijedno oko četiri milijarde dolara.

Drugi najbogatiji čovjek u zemlji

Poduzetnik slovačkog podrijetla, Babiš je vlasnik poljoprivredno-prehrambenog diva Agroferta i drugi najbogatiji čovjek u zemlji. U kampanji je najavljivao da će pomesti tradicionalne stranke, potaknuti ulaganja, a migrante ostaviti pred zatvorenim vratima.

Predizborne ankete davale su veliku prednost njegovom populističkom pokretu ANO, nakon što je retorikom protiv establišmenta dobio potporu i s lijevog i desnog političkog spektra, uvjerivši glasače da može riješiti probleme u državi – od korupcije do prometa.

Babiš, za koga suparnici tvrde da predstavlja prijetnju demokraciji zbog svoje poslovne moći, autoritativnog ponašanja i medijskih ulaganja, protivi se i uvođenju eura, što posebice vole čuti euroskeptici. Također je veliki protivnik dublje integracije EU-a i veliki je kritičar Bruxellesa, no ističe i prednosti koje je Češka dobila članstvom u EU, smatrajući da bi Prag trebao preuzeti snažniju ulogu u reformiranju europskog bloka.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. redlight

    Uvijek su buadle sa velikim parama zapocinjale zlo i propast po svijetu. A šta je tu je, mora se dalje.

    Reply

Komentiraj