DOSTA IM JE RASTROŠNOG RIMA: Dvije bogate regije u Italiji glasaju o većoj autonomiji

Dvije bogate regije na sjeveru Italije, Veneto i Lombardija, u nedjelju održavaju savjetodavne referendume o većoj autonomiji jer se žele osloboditi stiska rastrošnog Rima, no odbijaju bilo kakve usporedbe sa secesionističkom Katalonijom.

U tim regijama smatraju da nemaju dovoljno koristi od poreza koje uplaćuju u središnju državnu blagajnu. Žele veću autonomiju na području useljavanja, zdravstva, obrazovanja i infrastrukture.

Prošle je godine negativna razlika između iznosa koji su stanovnici Veneta uplatili na ime poreza i dobili natrag kroz javnu potrošnju iznosila 15,5 milijarda eura. U slučaju Lombardije riječ je od 54 milijarda eura. Usporedbe radi, u Kataloniji se radi o minusu od osam milijardi eura.

Dosta im je rastrošnog Rima

Predsjednici Veneta i Lombardije Luca Zaia i Roberto Maroni, obojica članovi Sjeverne lige, željeli bi raspolagati s polovicom tog novca. “To ne bi bio problem da su ti porezi dobro uloženi, ali istina je da se na nacionalnoj razini svake godine rasipa 30 milijardi eura”, rekao je za France Presse Zaia.

Referendum podržava cijeli desni centar, uključujući Berlusconijevu stranku Forza Italia, kao i populistički Pokret pet zvijezda te udruženja poslodavaca i sindikati.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. redlight

    To sve cilj da se uruši Eu i zapocne rat

    Reply

Komentiraj