PRECJENJUJEMO UTJECAJ KINE NA KIMA, ON NIKAD NIJE NI BIO TAMO: Jimmy Carter u strahu zbog situacije na Korejskom poluotoku, nudi Trumpu pomoć

Nekadašnji američki predsjednik Jimmy Carter rekao je kako bi bio spreman pomoći Trumpovoj administraciji i otputovati u Sjevernu Koreju da pomogne smanjiti sve veću napetost, piše New York Times (NYT) na svojoj web stranici u nedjelju.

FILE PHOTO - Former U.S. President Jimmy Carter sits after delivering a lecture on the eradication of the Guinea worm, at the House of Lords in London, Britain February 3, 2016. REUTERS/Neil Hall/File Photo

“Išao bih, da”, rekao je 93-godišnji Carter kad su ga pitali u intervjuu, koji se odvijao na njegovu ranču u Plainsu (Georgia), je li vrijeme za novu diplomatsku misiju i bi li on to učinio za predsjednika (Donalda) Trumpa. Carter, demokratski predsjednik od 1977. do 1981., rekao je kako je razgovarao s Trumpovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost H.R. McMasterom koji mu je prijatelj, ali je zasad dobio negativan odgovor.

“Rekao sam mu da sam na raspolaganju ako me ikad budu trebali”, citirao je NYT Cartera. Kad mu je rečeno da su neki u Washingtonu postali nervozni zbog rata riječima Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, Carter je kazao: “I ja se također bojim situacije”.

“Oni žele spasiti svoj režim. A mi precjenjujemo kineski utjecaj na Sjevernu Koreju. Posebno na Kima koji nikada nije bio u Kini, koliko ja znam”, dodao je Carter. Opisujući sjevernokorejskog čelnika kao “nepredvidivog”, Carter je izrazio zabrinutost da bi Kim, ako pomisli da bi Trump djelovao protiv njega, mogao učiniti nešto preventivno, izvješćuje NYT.

Polovicom devedesetih godina prošlog stoljeća, Carter je putovao u Pjongjang, piše NYT, te postigao dogovor s Kim Il-sungom, djedom sadašnjeg čelnika.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. redlight

    još se ova mrcina i stari kenjac vuče i brlblja ko da ga nesto neko sluša.Nije slucajno sto ima deset tumora na mozgu.

    Reply

Komentiraj