PROIZVELI PIVO ‘TITO I JOVANKA’: Janez Janša protiv Lidlove ‘komunističke propagande’

Sada se već može dijagnosticirati politički trend: istočnoevropska desnica ima velikih problema s pivama. Ali nije da se neki takav bizaran trend nije mogao očekivati.

Foto: AFP / Jure Makovec

Ako većinu svoje političke energije trošite na borbu s nepostojećim neprijateljem – komunizmom, postoji velika mogućnost da ćete ga pronalaziti na najneobičnijim mjestima. A etikete pivskih proizvoda su, s obzirom na sadržaj programa tih političkih opcija, sasvim prikladno poprište borbe.

Nakon što je proljetos mađarska vlada krenula u obračun s petokrakom na etiketi Heinekena, sada se vodeći slovenski opozicionar odlučio pozabaviti jednom tamošnjom malom craft pivovarom i jednim velikim njemačkim trgovačkim lancem. Naime, Janez Janša je putem društvenih mreža odlučio pozvati Slovence na bojkot Lidla jer se na njegovim policama nalaze proizvodi craft pivovare Komunajzer. Sam naziv pivovare je slovenska varijanta ovdašnjeg izraza “komunjara”, a pive u ponudi nose nazive poput Tito ili Jovanka.

Dakle, Janša je odlučio udariti na “koaliciju” njemačkog kapitala i slovenskih hipstera. Kao što je već naznačeno u uvodnoj usporedbi s Mađarima, takvi bizarni ispadi antikomunističke paranoje nisu ništa neobično za istočnoevropsku desnicu.

Ali zato vrlo vjerno predočuju svu mizeriju i paradoks njene političke opsesije: stoji na braniku interesa vlastitog naroda tako da ga štiti od komunističke propagande zapadnoevropskog kapitala. Ako ništa, sada nam se barem više ona prava komunistička propaganda, otprije 40-50 godina, ne čini nimalo smiješnom niti paranoičnom.

 

 

(Global CIR/Bilten)

Komentarion this Post

  1. MENI SE OVDE NAMEĆ EJEDNO PITANJE;O KOJEM TITI ONI GOVORE OD TRI BRATA MAJEK MARIEJ BROZ SLOVENKE ?DALI O JOŽI BROZU FRANJE BROZA IZ KUMROVCA SINDIKALNOG AKTIVISTE I RADNIAK MERCEDESA U BEČU NA PRESI BEZ PARČE PRSTA NA KaŽIPRSTU I DOMALOM;SINA I MARIJE (IAKO IDICIRA OTA HABSBURGA) I ŠPANKOG DOBROVOLJCA UBIJENOG OD FRANKA TAJNO 1937!!ILI JOSIPA AMBROZA GENERALNOG SEKRETARA KPJ UBAČENOG MESTO NJEGA OD RUSA I BERIJE KAD SU ČULI PREKO MASOnA NEMAČKE I RUSIJE !I KGB PRVO UHAPŠENOG PA LOBIRANOG U KGB OD BERIJE KOLEGE IZ PEČUJ AKADEMIJE (JER JE BIO JEVREJ )ZA KGB AGENT AI DIPLOMATU ZAVRŠIO I ŠKOLE NJIHOVE ILI MU BRATA PO MAJCI JOZEFA HABSNURGA GDE J EMARIEJ SLUŽILA U BEČU I DAT NA USVOJENJE ;ZAMENIO JOSIPA 1948 DO SMRTI JER PREŽIVEO JEDVA 17 ATENTATA OD USTAŠA I SAKRIO SE KOD FAMILIJE I JEDVA ŽIV OSTAO A I BOLESTA TBC I HERNIJA DOŽIVEO 1990 SAKRIVEN NA ALJASCI! ZATO STALJIN HTEO DA UDJE U JUGOSLAVIJU 1948 KAD PRIEMTIO PODVAL U I ZAMENU! ALI GA GENERALI VIŠI RAZLOZI OTROVALI SA KUVAREM I ON SE KRIO DO 1952 U ERCEGOVINI ŽIV BIO ZA DALJE JE NEIZVESNO JELI ON SAHRANJE KOD RUSA ILI MU BRAT JOZEF KOJI GA JE MENJAO 4 GODINE U JAVNOSTI

    Reply
    • Tebi NIJE DOBRO ! Idi, nađi si lekara,što pre! Ne zaboravi, treba ti psihijatar, al i psiholog!!

      Reply

Komentiraj