SJEVERNA KOREJA: Naš nuklearni arsenal se praktično izravnao sa američkim, odreći ćemo ga se čim se SAD odreknu svog

Naš nuklearni potencijal se praktično izravnao sa američkim – izjavio je šef departmana za Sjevernu Ameriku u sjevernokorejskom Ministarstvu spoljnih poslova Džoj Son Hi.  Pritom je naglasio: “Naš konačni cilj je da uspostavimo ravnotežu (vojne moći) sa SAD da se Vašington više ne bi usuđivao da nam prijeti vojnim dejstvima”. 

Sjeverna Koreja: Naš nuklearni potencijal se praktično izravnao sa američkim

Na vatru odgovoriti vatrom

Džoj Son Hi je sve ovo rekao u nastupu na Moskovskoj konferenciji o neširenju nuklearnog naoružanja, podvukavši da je za njegovu zemlju posjedovanje tog oružja “pitanje života i smrti”:  “Tekuća situacija nas dodatno uvjerava da nam je nuklearno oružje potrebno da se odbranimo od mogućeg napada. Naš lider je već objasnio da samo tim oružjem možemo smiriti Sjedinjene Države i na vatru odgovoriti vatrom”. 

Istakao je da Pjongjang nema namjeru da sa SAD pregovara o svom atomskom naoružanju.  Rusija i Kina su predložile Sjevernoj Koreji da obustavi raketne i nuklearne probe.

Mi smo za potpunu zabranu nuklearnog naoružanja, ali prvo neka ga se odreknu SAD

Pjongjang je za potpunu zabranu nuklearnog naoružanja, ali namjerava da zadrži i dalje razvija svoj arsenal dok god nuklearnim oružjem raspolažu Sjedinjene Države – saopštio je zamjenik sjevernokoerjskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Kim Un Ren.  

On je na sjednici komiteta Generalne skupštine UN za razoružanje izjavio da njegova zemlja podržava u julu usvojenu Konvenciju o potpunoj zabrani nuklearnog oružja.  Pritom je ukazao da se tom dokumentu protivi Vašington i nastavio:  “Mi smo za denuklearizaciju cijelog svijeta. Ali, dok god Sjedinjene Države – koje nam uporno prijete i ucjenjuju nas – odbijaju dogovor o zabrani nuklearnog oružja, mi mu se nećemo priključiti“.

Naglasio je: “Za nas je posjedovanje nuklearnog oružja i balističkih raketa opravdana mjera samozaštite. Ni jedna zemlja u svijetu nije ovoliko dugo, kao moja, suočena sa krajnjim i direktnim nuklearnim prijetnjama od strane SAD”.  Kim Un Ren u nastavku je podvukao:  “Situacija na Korejskom poluostrvu, prema kojem je usmjerena pažnja cijelog svijeta, dostigla je kritičnu tačku. Nuklearni rat može početi u bilo kom momentu!”. 

Da ne bi ništa ostalo nejasno, još je dodao: “Dok američko neprijateljstvo i nuklearne prijetnje mojoj zemlji ne budu potpuno iskorijenjeni – mi nikada i pri kakvim okolnostima nećemo pregovarati o svom nuklearnom oružju i balističkim raketama. I nikada ni za milimetar nećemo skrenuti sa izabranog puta!”. 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. redlight

    tako je to bato kad pokažeš zube i bez straha, ne smije niko ni da pisne. Nema kompromisa kad su prevaranti u ptianju

    Reply

Komentiraj