(VIDEO) AMERIKANCI JE IZBRISALI! Konašenkov: Raka završila kao Drezden

Ministarstvo odbrane Rusije uporedilo je američko bombardovanje Rake sa bombardovanjem Drezdena 1945. godine, koje je dovelo do pogibije mnogobrojnih civila.

Raka završila kao Drezden — Amerikanci je izbrisali

Ministarstvo odbrane uznemiravaju izjave Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Njemačke o hitnom izdvajanju sredstava Raki nakon višekratnih odbijanja da se uputi humanitarna pomoć stanovnicima Sirije, izjavio je portparol Ministarstva general-major Igor Konašenkov.

„Raka nije uspjela ni da se ohladi od bombardovanja međunarodne koalicije, a iz Vašingtona, Pariza i Berlina već stižu izjave visokih zvaničnika o hitnom izdvajanju desetina miliona dolara i eura za Raku. Ovi milioni bi trebalo da idu na navodno obnavljanje mirnog života u gradu. Trebalo bi pozdraviti takvu velikodušnost, ali imamo pitanja“, istakao je Konašenkov.

Konašenkov je napomenuo da je u posljednjih nekoliko godina Rusija više puta apelovala na američku i evropske prijestonice da pošalju humanitarnu pomoć stanovnicima pogođenim ratom u Siriji. Prema njegovim riječima, pripremljen je spisak naselja gdje je ova pomoć prije svega potrebna — bez podjele Sirijaca na „dobre“ i „loše“. Međutim, svaki put je odgovor Vašingtona, Berlina, Pariza i Londona bio isti — ne možemo i nećemo, naglasio je  portparol ruskog Ministarstva.

Čime je onda diktirana takva žurba Zapad sa finansijsku pomoć Raki, pita se Konašenkov. Prema njegovom mišljenju, objašnjenje ovde je jedno: to je „težnja da se što prije prikriju tragovu barbarskog bombardovanja avijacije SAD i koalicije koje su u ruševinama Rake sahranile hiljade civila ’oslobođenih‘ od DAIŠ-a.

On je istakao da su izjave zvaničnih predstavnika američke administracije o „izvanrednoj pobjedi“ nad ID u Raki takođe čudne.

„Prvo je portparol Pentagona iznenadio relacijama o tome kako su SAD i koalicija ’od terorista oslobodili 87 odsto teritorije koju su okupirali u Siriji i Iraku‘. Nakon njega je zvanična portparolka Bijele kuće Sara Sanders izjavila da se ’sa padom Mosula u junu i sada kada terorista DAIŠ-a gotovo da nema u Raki, razjasnilo da se kalifat ruši u Iraku i Siriji‘. Na kraju je juče i Stejt department zabilježio uspjeh, rekavši da je navodno ’oslobađanje Rake postalo kritičan trenutak u borbi protiv DAIŠ-a‘“, naglasio je Konašenkov.

On smatra da su, po Vašingtonovom mišljenju, teroristi u Siriji kontrolisali samo Raku — provincijski grad u kojem je prije rata živjelo oko 200 hiljada ljudi, a prije početka petomjesečne operacije koalicije do njenog oslobođenja — manje od 45 hiljada“.

„Poređenja radi: Dejr el Zor je sa svojim ogromnim predgrađima na rijeci Eufrat prije rata naseljavalo više od 500.000 ljudi, a čitavu ovu terotoriju oslobodile su sirijske trupe uz podršku ruskih vazduhoplovnih snaga za 10 dana“, naglasio je Konašenkov.  „A Dejr el Zor svakodnevno prima hiljade povratnika u svoje domove i vraća zaboravljeni mirni život“, zaključio je predstavnik Ministarstva odbrane.

 

 

(Global CIR/Sputnjik/Agencije)

 

Komentiraj