AKO POSLUJETE SA ‘IRANSKOM GARDOM’, RADITE TO NA SOPSTVENI RIZIK: Tilerson pozvao Evropu da podrži sankcije Iranu

Američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) pozvao je evropske vlade da se pridruže sankcijama SAD protiv iranske Revolucionarne garde i upozorio da zemlje koje posluju sa snagama Islamske republike to čine na sopstveni rizik.

Reks Tilerson je novinarima u Rijadu, nakon razgovora sa kraljem Salmanom od Saudijske Arabije i drugim visoko pozicioniranim zvaničnicima, rekao da Revolucionarna garda podstiče nestabilnost, kao i da utiče na destrukciju u regionu. Prema njegovim riječima, evropske zemlje i kompanije koje posluju sa Revolucionarnom gardom ”zaista to čine na vlastiti rizik”, prenosi Blumberg.

Kako je ranije prenio AFP, Tilerson je zatražio od iranskih milicija da napuste Irak. ”Svakako da iranske milicije koje su u Iraku, sada kada se borba (protiv Islamske države) privodi kraju, da te milicije moraju da odu kući. Svi strani borci moraju da odu kući”, naveo je Tilerson.

Tilerson se obratio nedjelju dana nakon što je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) odbio da potvrdi da Iran postupa u skladu sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine i upozorio da bi mogao da ga ukine. Tramp je ocijenio da se Iran ne drži duha sporazuma o nuklearnom naoružanju i najavio novu strategiju prema toj zemlji. Istakao je da će njegova administracija pokušati da se suprotstavi ”destabilizujućim aktivnostima” te zemlje i da će uvesti dodatne sankcije Iranu kako bi zaustavila, kako tvrdi, to što oni finansiraju teroriste. Tramp je najavio oštrije sankcije iranskoj Revolucionarnoj gardi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj