ODRŽAN REFERENDUM U ITALIJI: Građani Lombardije i Veneta glasali za veću autonomiju

Stanovnici dvije bogate talijanske pokrajine Lombardije i Veneta većinom glasova na jučerašnjem referendumu podržali su zahtjev za veći stepen autonomije. Talijanska novinska agencija ANSA javlja da je na referendumu u pokrajini Veneto glasalo 59,7 posto registriranih birača i da je zadovoljen uvjet natpolovičnog odziva.

Odziv birača na referendumu u Lombardiji bila je 40 posto, ali u toj regiji nije bio postavljen uvjet natpolovične izlaznost.

Predsjednik Lombardije Roberto Maroni kasno sinoć u Milanu kazao je da je prema preliminarnim rezultatima za viši stepen autonomije glasalo 95 posto birača, a da je protiv te ideje bilo svega tri posto birača. Luca Zaia, predsjednik Veneta, sinoć je u Veneciji kazao da je 98 posto birača glasalo za veću autonomiju te regije.

Riječ je o dvije sjeverne pokrajine u kojima živi četvrtina talijanske populacije i koje daju skoro trećinu bruto nacionalnog proizvoda te zemlje. Referendum je organiziran kako bi pokrajinske vlade imale dodatno opravdanje za borbu za viši stepen autonomije u poreskoj, imigracionoj, obrazovnoj i drugim politikama.

Lombardija i Veneto godišnje u italijanski budžet pune po oko 50 milijardi eura novca prikupljenog od poreza, a italijanski mediji javljaju da su jučerašnji referendumi koštali 65 miliona eura. U narednom periodu bi pokrajinske vlasti iz Venecije i Milana sa zvaničnim Rimom trebale voditi intenzivnije pregovore o višem stepenu autonomije.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj