BRITANCI JAČAJU VIŠEGRADSKU GRUPU ‘NOVIM ČLANICAMA’? Hrvatska traži od EU da se obračuna s Putinovim propagandnim ratovanjem

Osam zemalja Evropske unije, među kojima je i Hrvatska, u pismu koje je poslato 12. oktobra šefici vanjskih poslova EU Federiki Mogerini (Federica Mogherina) traže da se StratCom jače suprotstavi propagandnoj kampanji koja dolazi s trećih strana (misli se na Rusiju), objavio je portal EUobserver koji je imao uvid u pismo, prenosi Dnevnik.

Osim Hrvatske, ovo su pismo potpisale Češka, Latvija, Litva, Poljska, Rumunija, ali i ministari vanjskih poslova Švedske i Velike Britanije. Zanimljivo je i da je pismo poslano uoči odlaska predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u Rusiju.

StratCom je ured koji je EU osnovala krajem 2015. godine kako bi se bavio bivšom sovjetskom regijom i sprečavanjem širenja lažne propagande. Ljetos je osnovan i StratCom za zapadni Balkan i StratCom Jug, a u pismu se traži jačanje kapaciteta za te dvije novoosnovane podružnice – odgovarajuće financiranje za razvoj novih i inovativnih tehnologija poput medijskih analiza, procjena rizika i baze podataka, kao i institucionalizacija.

EUobserver navodi da su ove države na prvoj crti onoga što se u pismu naziva “sofisticiranom i intenzivnom kampanjom stranih aktera kako bi se generiralo nepovjerenje i nezadovoljstvo demokratskim poretkom, diskreditirala EU, transatlantska zajednica i naši partneri, kao i smanjilo naše jedinstvo”.

Putem Twittera i društvenih mreža StratCom Istok pokušava demantirati ruske dezinformacije te promovira pozitivno praćenje djelovanja Evropske unije na području bivšeg Sovjetskog Saveza. Ima oko 30.000 pratilaca na Twitteru.

U StratComu Istok radi samo 14 osoba. Još dvoje diplomata radi na odjelu za zapadni Balkan, a šest na Južnom odjelu koji se uglavnom bavi kampanjom protiv radikalne islamizacije. Nemaju zajednički budžet niti rade u koordinaciji.

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. redlight

    Ko prerano ustaje lahko pada. Ustaše ustaše pa popadaše…tako je bilo oduvijek jer su uvijek bili gubitnici pa bit ce i sad.

    Reply

Komentiraj