VIJEST PRENIJELE ČAK I KINESKE AGENCIJE: Cijeli svijet piše o potjernici za Todorićem

Međunarodna potjernica koja je raspisana za Ivicom Todorićem vijest je u skoro svim stranim medijima. O potjernici su tokom vikenda izvijestili, između ostalih, njemački “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, “Bild”, “ARD”, švajcarski listovi “Neue Zűrcher Zeitung” (NZZ) i “Blick”, austrijski “Der Standard”, “Die Presse” te agencije poput “Reutersa” i “Deutsche Presse Agentur” (DPA).

Image result for AGROKOR

Čak i državna informativna agencije Kine Sinhua prenijela je vijest o potjernici za Todorićem, pod naslovom “Nalog za uhićenje izdan za vlasnika najveće hrvatske kompanije”. Riječ je o agenciji čije vijesti preuzima niz kineskih medija koje prati više od milijardu ljudi. Spominju i Todorićev blog, u kojem on tvrdi da je žrtva političkog progona te da je Leks Agrokor, prema kojem je upravljanje koncernom preuzeo vladin povjerenik, neustavan.

Sinhua tako piše da je Todorić “van dosega hrvatskih vlasti” i da se u medijima spekuliše da se nalazi u Londonu. Ukratko, međunarodna potjernica za i dalje formalnim vlasnikom posrnulog koncerna Agrokor postala je svjetska vijest.

‘Kolinda morala otputovati u Moskvu’

Zanimljiv je i članak švajcarskog NZZ-a naslovljen “Duboki pad hrvatskog tajkuna”, u kojem se Todorića opisuje kao čovjek koji je bio “jedan od najmoćnijih preduzetnika zapadnog Balkana”, a sada je optužen za falsifikovanje i druge kriminalne radnje. Za Agrokor NZZ piše da je “de fakto u bankrotu” i da je Todorić “u aprilu prepustio vladi kontrolu nad svojim životnim djelom”. Napominju i da kritičari u Hrvatskoj upozoravaju da Todorićev poslovni uspon nije bio moguć bez pomoći države.

Zanimljivo je i da se u nekim člancima spominje kako su među najvećim kreditorima Agrokora ruske banke i da je “hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović o finansijskim problemima koncerna ove nedjelje razgovarala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom”. ARD situaciju u vezi s Agrokorom opisuje kao “politički krimić” i podsjeća da je Agrokor finansirao i vladajući HDZ.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj