CNN: Kina će postati dominantna milom ili silom

 CNN u nedavnom članku izvještava o govoru kineskoga predsjednika o odnosu Kine i ostatka svijeta. Ta zemlja ima misiju, piše CNN. To se može zaključiti iz nedavnog govora kineskoga predsjednika Xi Jinpinga koji je trajao gotovo tri i pol sata, na početku 19. kongresa Komunističke stranke.

“Misija” je ključna riječ koju je Xi upotrijebio puno puta, često uz drugi poznati pojam, “modernizaciju”. Kina ima misiju da bude bogata, snažna i moćna u sljedeće dvije ili tri decenije rekao je Xi. To je moćna poruka. Ne iznenađuje da je Xi posvetio toliko vremena da je objasni. To je vjerovatno i jedina poruka koju može prenijeti svojoj raznolikoj publici, a da ne dobije prigovor – barem na domaćem terenu.

Govoreći toliko o ulozi Kine u svijetu, predsjednik stranke koja je vodi priznaje i da Kina treba taj svijet – treba kvalitetniji intelektualni, trgovinski i sigurnosni dijalog s njim. Međutim, ta poruka stvara i oštar nacionalistički ton – a to smeta vanjskom svijetu.

Različite teme i ton izlaganja

U vezi s Hong Kongom, Tajvanom i Južnim i Istočnim kineskim morem, Xijeva retorika bila je kategorička i snažna. Rekao je da nema mjesta ni za što što bi imalo izgledalo kao da vodi separatizmu. Kina se neće hvatati ideja kompromisa i pluralizma, kazao je. Postoji trunka likovanja u načinu na koji Xi sada govori o tim pitanjima, piše CNN.

Govoreći o Donaldu Trumpu i SAD-u, predsjednik Xi je naglasio globalnu ulogu Kine. Govorio je s visine, otvoreno kao nijedan njegov prethodnik. Zato nije čudno da su bivši kineski predsjednici Jiang Zemin i Hu Jintao izgledali zavidno (iako je jedan od njih primijećen kako gleda na sat).

U vezi s pitanjima o vanjskim poslovima, Xi se manje usredotočio na pojedinosti, a više na uobičajenu ljudskost te saradnju Kine i svijeta. Međutim, to je kazao nakon oštrih riječi o ulozi vojske te izjave kako za Kinu nije upitno da ima pravo ne samo izgledati snažno, nego, pomoću vojske i naoružanja, i biti snažna.

Znak napretka?

Takav dugi govor, u kojem je izloženo više od deset vrlo različitih ciljeva (kulturnih, ideoloških, moralnih – Xi ih je sve spomenuo), ne može se sam po sebi uzeti kao znak ambicije. Cijelo izvođenje pokušalo je upriličiti  Xija kao vođu u historijskom trenutku.

Međutim, podrobnijom interpretacijom govora može se primijetiti poprilična količina vremena koje se posvetilo vojnim pitanjima i međunarodnim poslovima u drugačijem svijetlu, kao znaku da se ostvarivanje kineskih snova ipak oslanja na odnose s ostatkom svijeta. Kina će s globalnom vizijom doći na svoje milom ili – što bi bilo vrlo razorno i riskantno – silom, piše CNN.

 

(Global CIR/index.hr)

Objavljeno u:

Komentiraj