JASNE PORUKE! Hojt Ji poručio Srbiji: Ne može se sjediti na dvije stolice, birajte ili EU i SAD ili Rusija!

Ne može se sjediti na dvije stolice istovremeno, poručio je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji (Hoyt Brian Yee), koji je jučer učestvovao na 17. Srpskom ekonomskom samitu u Beogradu. On će se danas sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić i očekuje se da će američki diplomata istu poruku prenijeti rukovodstvu ove zemlje.

Jasne poruke

Američki diplomata je poručio i da zemlja kao što je Srbija, koja želi da postane član EU, mora da pošalje vrlo jasnu poruku, a ne da balansira između dvije strane, piše Informer.
Važno je da zemlja načini strateški izbor, da to bude dio zvanične politike, kao što je to uradila Hrvatska kad je članstvo u EU stavila iznad svega ili Crna Gora po pitanju NATO-a. Važne su vrijednosti, da djela budu jača od riječi, da se pošalje jasna poruka – rekao je Hojt Ji.

Sasvim je zanimljivo da je Hojt Ji najavio sastanak i s ministarkom građevine Srbije Zoranom Mihajlović u čijem opisu posla nije diplomatija, ali koja u javnosti slovi za proameričkog čovjeka.

Poruke balansiranja nisu jasne

On je naveo da je bitno i kako Srbija demonstrira opredijeljenost za evropske vrijednosti, jer je zemlja koju međunarodna zajednica pomno prati.

– Poruke balansiranja nisu jasne poruke. Bitno je da država ne balansira između dvije strane – smatra zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Moskva ne želi dobro Balkanu

Kad je riječ o situaciji na Balkanu, Hojt Ji je naveo da je region od rata prešao veliki put, da poređenja nema, ali da se po pitanju stabilnosti i sigurnosti ništa ne može uzimati zdravo za gotovo.

– Sveukupan trend je pozitivan, ali rizik od izbijanja sukoba i dalje postoji – smatra on.

Prema njegovom mišljenju, ruska vizija Balkana razlikuje se od evropske.

Na osnovu postupaka Rusije u regionu čini se da ona želi da Balkan ostane slab i podijeljen, a ne snažan i bolje integriran u EU – poručuje on.

Hojt Ji kaže da je Aleksandar Vučić, i kao predsjednik i premijer, jasno rekao šta je cilj Srbije, ali i da želi dobre odnose sa Rusijom.

Sadašnja američka administracija je jasno pokazala da je posvećena regionu, kaže on, a što se tiče uključivanja u dijalog Beograda i Prištine napominje da su SAD dio tog procesa od početka.

 

 

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. redlight

    Navalili da imitiraju Tita, al nema od toga nista. Jedan je bio Tito.

    Reply

Komentiraj