KONTROVERZNA LIČNOST! Izrael uputio protestnu notu BiH: Povucite odluku o imenovanju škole po Mustafi Busuladžiću

Ambasada Izraela sa sjedištem u Tirani uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola “Dobroševići” preimenuje u Osnovnu školu “Mustafa Busuladžić”.

Izraelska ambasada direktno se obratila centralnoj vlasti, odnosno Vijeću ministara BiH, od kojeg traži da obrati posebnu pažnju na nedavnu odluku Vlade Kantona Sarajevo o imenovanju jedne od njenih škola po “kontroverznoj i antisemitskoj ličnosti” Mustafi Busuladžiću.

“Ambasada Izraela ponovo izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenicu da su većinu bosanskih Jevreja ubile fašističke i nacističke okupatorske snage s kojima se identifikovao gospodin Busuladžić”, navodi se u protestnoj noti.

Dalje se dodaje da takav nesretan čin ugrožava bogat multietnički i svjetski duh na koji je Sarajevo zajedno sa svojom bosanskom zajednicom ponosno. Ambasada Izraela ističe da je Jevrejska zajednica koja postoji u BiH više od 450 godina sastavni dio kulturnog mozaika zemlje i da su Jevreji počastvovani što su znatno doprinijeli bh. društvu.

“Izrael je uvjeren da će Vijeće ministara BiH nastaviti pružati sigurnost i zaštitu prosperitetnoj Jevrejskoj zajednici, glasno i odlučno govoreći protiv antisemitizma i negiranja holokausta, zapravo, bilo kakvih pokušaja u historijskom revizionizmu kada je riječ o nacističkim djelima i djelima njihov saradnika širom Evrope. Osim toga, Izrael poziva vlasti BiH, predstavnike zemlje koja pripada evropskoj porodici, koja dijeli vrijednosti demokratije i ljudskih prava, da otkažu prethodno navedenu odluku i djeluju na njenom ukidanju”, navodi se u protestnoj noti.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH proslijedilo je protestnu notu Izraela u kabinete premijera FBiH Fadila Novalića i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

Opozicija napustila sjednicu?

Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj u oktobru 2016. godine prihvatila prijedlog da se osnovna škola u Dobroševićima nazove po Mustafi Busuladžiću, a prije glasanja sjednicu su napustili predstavnici opozicije koji se nisu slagali s ovim prijedlogom.

Opozicija (Naša stranka, Socijaldemokratska partija i Demokratska fronta) je mišljenja kako naziv škole nije prikladan zbog Busuladžićevih stavova koji se mogu poistovijetiti s fašizmom. Isprva, prijedlog je bio odbijen, ali je usvojen u drugom pokušaju. Također, postojao je i prijedlog GS-a da se škola nazove po majoru Armije RBiH Mihajlu Petroviću.

Kritičari ističu kako je Busuladžić bio istaknuti saradnik ustaških okupatorskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata, a njegovo se pisano mišljenje često poklapalo s ideologijom nacizma. Busuladžić je likvidiran bez suđenja u Sarajevu 29. juna 1945. godine.

Zašto se problemu pristupa parcijalno?

U više navrata je portal globalcir.com upozoravao bh. i sarajevsku javnost šta su moguće reperkusije po BiH i Bošnjake srljanja u historijski revizionizam i ustaštvo koje se planski servira iz Zagreba i određenih tursko-hrvatskih medija u Sarajevu. Zvanična reakcija Izraela se mogla očekivati.

Ono što nas je iznenadilo jeste markiranje jedino Sarajeva, kao područja gdje  se forsira historijski revizionizam, dok u drugim dijelovima BiH očigledno ulice koje nose imena Mile Budaka, Jure Francetića sa jedne strane, te ‘Đenerala’ Draže Mihailovića kakvu imamo u Istočnom Sarajevu sa druge strane prolaze neopaženo.

Fašizam je zlo protiv kojeg se valja boriti podjednako na svakom pedlju BiH, ali i cijele Evrope i svijeta. Bilo da se radi o Sarajevu, Lukavici ili Čapljini iste ili slične mjere historijskog revizionizma zatijevaju zasigurno iste ili slične reakcije. 

Dobrodošli su svi koji žele pomoći da BiH vrati prepoznatljivi duh i imidž kolijevke antifašizma i suživota na području Balkana.

(Global CIR/Agencije/Klix)

Komentiraj