HOĆE LI EU UKINUTI POMICANJE KAZALJKI? ‘Sve je više nesreća i poremećaja, a produktivnost pada’

U Europskom parlamentu, uslijed sve više dokaza o negativnom utjecaju pomicanja sata dva puta godišnje, postoji snažna podrška promjeni direktive Europske komisije i ukidanju te prakse, rekao je u srijedu na konferenciji za medije češki europarlamentarac Pavel Svoboda (EPP).

“Znanstvena istraživanja pokazala da 20 posto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata”, istaknuo je Svoboda, voditelj neformalne radne skupine europarlamentaraca oformljene oko te inicijative.

Osim negativnog utjecaja na ljudski bioritam, “pomicanje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja prometnih nesreća, više poremećaja u obiteljima, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu”, ustvrdio je Svoboda na konferenciji održanoj u Europskom parlamentu (EP) u Strasbourgu.

Također je istaknuo da je pomicanje sata uvedeno je sa ciljem uštede energije, no da taj cilj nikad nije ispunjen i da je ta praksa. “Studija nepristrane službe EP-a za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promjene vremena dobro za naših 510 milijuna građana”, tvrdi Svoboda

Radna skupina broji preko 70 zastupnika Europskog parlamenta iz svih osam političkih grupacija. Kako je istaknuto na konferenciji kojoj je nazočilo više eurozastupnika koji podržavaju inicijativu, prijedlog ima snažnu podršku među zemljama članicama, pri čemu je Poljska već učinila prve zakonodavne korake po tom pitanju.

Svoboda je najavio da će radna skupina za ukidanje promjene vremena dati prijedlog rezolucije EP-a koja traži od Europske komisije da uputi prijedlog ukidanja te prakse, te da u bližoj budućnosti očekuju glasovanje o tom pitanju u Europskom parlamentu.

Ta se tema se našla na raspravi u njemačkom i švedskom parlamentu, dok prijedlog nailazi i na sve veću podršku putem peticija koje su potpisali deseci tisuća građana, primjerice u Finskoj 100.000, te više od 55.000 u Njemačkoj i 40.000 u Nizozemskoj.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj