OKONČATI POLITIKU SJEDENJA NA DVIJE STOLICE! Hojt Ji: Srbi da budu svjesni koliko im daju EU i SAD, a koliko Rusija

U intervjuu Fonetu američki zvaničnik Brajan Hojt Ji izjavio da bi javnost trebala znati koliko je novca uložila u Srbiju Rusija, a koliko su uložile SAD i EU.

Foto: Tanjug, Dragan Kujundžić

Hojt Ji je ukazao da je to “dijelom krivica diplomata, čija je odgovornost da objasni javnosti u Srbiji šta radi i zašto radi”. Kako je rekao, “Legitimno je i pitanje da li mediji u Srbiji izvještavaju o tome šta govorimo, šta saopštavaju naše ambasade, predstavnici u Briselu i Vašingtonu”.

Ruske investicije su beznačajne

On je naglasio da su mediji, koji su istinski nezavisni i profesionalni, zainteresovani da činjenice i ono što se zaista događa u Srbiji učine javnim.  “Možda su drugi efikasniji u slanju poruka, na primjer Rusija. Pomoć i investicije iz Rusije su u Srbiji beznačajne u poređenju sa pomoći i investicijama evropskih i američkih partnera”, kazao je američki diplomata.

Navodeći da su prošle godine investicije iz Rusije iznosile oko 80 miliona dolara, a iz Evropske unije 1,5 milijardi, Hojt Ji je rekao da tu nema poređenja, ali da mnogi Srbi imaju utisak da Rusija omogućava najviše investicija i pomoći, što nije tačno.  “U interesu je javnosti, ali i medija, prikazivanje stanja na terenu”, rekao je Hojt Ji i izrazio nadu da će Srbi saznati da su Amerika, EU i njene članice partneri koji pomažu Srbiji da ostvari ciljeve.

On je među te ciljeve uvrstio poboljšanje životnog standarda i pridruživanje Evropi i ocijenio da bi Srbi trebalo da upitaju šta Rusija radi da bi pomogla Srbiji da ih ostvari.  “Ne protivimo se da Rusija održava odnose sa Srbijom, znamo da su ti odnosi uvijek bili vrlo jaki. Ali, važno je da ljudi u ovoj zemlji shvate da je ruska vizija Srbije i Zapadnog Balkana vrlo različita od vizije koju Srbi imaju o svojoj zemlji i vizije partnera u Americi i Evropi o Srbiji i ostatku Zapadnog Balkana”, izjavio je Hojt Ji.

Srbija se treba približavati državama EU

Dodao je da je Srbiji, koja je u tranziciji i pokušava da izgradi svoju ekonomiju, potrebno mnogo prijatelja, podrške i trgovinskih partnera sa različitih strana – iz Turske, Kine, Rusije, SAD.  Prema njegovim riječima, ako se ta ekonomska saradnja sprovodi na osnovu transparentnosti i vladavine prava, zapadne firme će uvijek biti uspješne, jer nisu zabrinute zbog konkurencije. 

Važno je da Srbija nastavi put približavanja Evropi, da se integriše u evropske institucije, rekao je Hojt Ji i dodao da bi Srbija trebalo da se fokusira na način ispunjavanja ekonomskih, društvenih i političkih standarda i kriterijuma za priključenje EU.  On je ponovio da to ne znači da Srbija ne može imati trgovinske i političke odnose sa drugim zemljama, ali bi trebalo da se fokusira na način približavanja Evropi i evropskim zemljama. 

Podsjetimo, poseta Hojta Jija Srbiji i njegove izjave su podigle dosta prašine u javnosti, a i dalje je djelimična nepoznanica sadržaj njegovog razgovora sa predsjednikom Srbije.

 

 

Komentiraj