SAUDIJSKI PRINC NAJAVIO VELIKE REFORME: ‘Vraćamo se umjerenom Islamu, uništit ćemo ekstremizam i otvoriti se svijetu’

Saudijski je princ danas izjavio da će vratiti umjereni, otvoreni islam u tu ultrakonzervativnu zemlju te raskinuti veze s ultrakonzervativnim klericima kako bi u zemlju privukao mladež i strane ulagače.

‘Vraćamo se onome što smo bili prije – zemlja umjerenog Islama koja je otvorena svim religijama i svijetu’, rekao je Mohammed bin Salman na ekonomskom forumu u Riyadu, piše Daily Mail.

‘Danas ćemo uništiti sve destruktivne ideje’

‘Nećemo potrošiti idućih 30 godina naših života na destruktivne ideje. Uništit ćemo ih danas’, rekao je 32-godišnji princ i dodao da vrlo uskoro namjerava stati na kraj ekstremizmu.

Najdirektniji je to napad jednog visokog dužnosnika ove zaljevske zemlje na utjecajne konzervativne vjerske organizacije.

Saudijska vlada i dalje je na meti kritika grupa međunarodnih prava, a princ Mohammed sada želi promjenu. Nastavak je ovo prošlomjesečne odluke kralja Salmana o tome da stane na kraj zabrani vožnje ženama.

Sudijska je Arabija proteklih mjeseci organizirala koncerte, festival Comic-Con, kao i proslavu na kojoj su mogli prisustvovati i muškarci i žene istovremeno, kada su plesali na ulicama na elektronsku glazbu, prvi put u toj zemlji.

Vlasti su dale naslutiti i da će uskoro i kina biti dozvoljena, sve kao dio ambicioznih reformi  koja bi mogla potaknuti kulturnu scenu te kraljevine. Zemlja sada ulaže napore i reformu gospodarstva i društva.

Pokretanje neovisne gospodarske zone uz sjeverozapadnu obalu

Princ Mohammed danas je najavio pokretanje neovisne gospodarske zone duž sjeverozapadne obale kraljevine. Projekt vrijedan 500 milijardi dolara djelovat će po propisima odvojenima od onih koji vrijede za ostatak Saudijske Arabije.

Radi se o zoni dugoj 26.500 kilometara kvadratnih, poznatoj kao NEOM. U toj će zoni biti industrije koje uključuju energiju i vodu, biotehnologiju, hranu, naprednu proizvodnju i zabavu, rekao je princ.

Unatoč razvijanju grada koji se bazira na alternativnoj energiji, princ Mohammed je najavio da i dalje očekuje da će rasti cijene nafte. Kritičari ipak tvrde da princ ne čini dovoljno za liberalizaciju politike u zemlji u kojoj kralj i dalje ima apsolutni autoritet.

Međunarodni promatrači, uključujući i Amnesty International, kažu da je Saudijska Arabija paralelno pojačala represiju mirnih aktivista za prava.

Povezanost s terorističkim organizacijama

Saudijske su vlasti prošlog mjeseca uhitile desetke aktivista, uključujući i klerike, bez otkrivanja za što su optuženi. Osim toga, ta se zemlja godinama nosi s optužbama da financira terorističke organizacije diljem svijeta. Prošlog su se mjeseca pojavile i tvrdnje da je Saudijska Arabija bila povezana i s napadom u New Yorku i Washingtonu 11. rujna, u kojima je poginulo gotovo tri tisuće ljudi.

Također, ta je zemlja dom najvećem broju džihadista povratnika iz Sirije. U Saudijskoj ih je Arabiji više nego u svim drugim zemljama zajedno, pokazali su ovotjedni podaci.

Pristup Saudijske Arabije vjerskoj doktrini važan je zbog simbolične pozicije te zemlje, koja je bila rodno mjesto Islama, dok izvoz nafte otvara mogućnosti za financiranje inozemnih džamija i sveučilišta.

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 58 dolara nakon što je najveća izvoznica Saudijska Arabija poručila da je čvrsto odlučila dokončati prekomjernu opsrkbu a dodatnu su potporu tržištu pružile i prognoze daljnjeg pada američkih zaliha.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj