ŠTAJNMAJEROVA POSJETA I POČETAK NOVIH ODNOSA: Svaki predsjednik ponovo ujedinjene Njemačke smatrao je svojom obavezom da posjeti Moskvu

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer gaji prijateljska osjećanja prema Rusiji iako kritikuje Putinovu politiku u Ukrajini, piše Deutsche Welle uz ocjenu da sada, kada Štajnmajer putuje u Moskvu, ta posjeta neće biti lahka ni prijatna.

Deutschland Bundespräsident Frank Walter Steinmeier (Imago/M. Popow)

Kako se navodi, Štajnmajer nastavlja tradiciju koju je prekinuo njegov prethodnik Joahim Gauk, prije koga je svaki predsjednik od ujedinjenja Njemačke smatrao za svoju obavezu da posjeti Moskvu. Gauk, nekadašnji borac za ljudska prava u Istočnoj Njemačkoj i protestantski pastor nije bio naklonjen ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nekadašnjem saradniku KGB-a, a sreli su se samo jednom – 2012. godine, kada je Putin na putu u Pariz svratio u Berlin.

DW navodi da su bili slabi pokušaji protokola obje zemlje da organizuju Gaukovu posjetu Moskvi – u Berlinu su se izgovarali problemima s terminima, a Putin, nakon hladnog dočeka u Berlinu, nije izgarao od želje da se sa Gaukom susretne u Kremlju. Međutim, drugačiji je bio odnos Gaukovih prethodnika prema ruskom rukovodstvu.

Roman Hercog, koji je bio predsjednik Njemačke od 1994. do 1999. godine tokom zvanične posjete Moskvi u septembru 1997. pozivao je na izgradnju zajedničke budućnosti. Ruske turneje njemačkih predsjednika Johanesa Raua (2002) i Kristijana Vulfa (2010) protekle su u srdačnoj atmosferi, a kako se navodi, obojica su sa sobom vodili i svoje supruge.

I Frank-Valter Štajnamjer gaji prijateljska osjećanja prema Rusiji, a oni koji ga bolje poznaju kažu da se Štajnmajer ubraja u one Nijemce koji prema Rusiji i Rusima ponekad izražavaju iracionalno mnogo poštovanja i otvorene simpatije. Nije slučajno što je Štajnmajer kao ministar spoljnih poslova, iz godine u godinu, putovao u Jekaterinburg gdje je držao predavanja na Uralskom univerzitetu i iskreno se radovao razgovoru sa studentima.

Ipak, on je i veoma kritički nastrojen prema Putinu i ne krije svoje razočaranje Sergejem Lavrovom, s kojim je provodio sate i sate u okviru takozvanog Normandijskog formata pokušavajući da pronađe političko rješenje konflikta u Ukrajini. DW ocjenjuje da bi posjeta Štajnmajera Rusiji trebalo da se gleda upravo u kontekstu ovog konflikta.

Kabinet predsjednika je saopštio da se ne radi o državnoj nego o radnoj posjeti, a i sam program je tako koncipiran, jer nakon polaganja vijenaca na spomenik Neznanim vojnicima, nhemački predshednik će se sastati sa predstavnicima ruske organizacije za ljudska prava Memorijal, a potom i sa Mihailom Gorbačovom. U planu je i posjeta Crkvi Svetog Petra i Pavla, koju ruska država želi da povodom 500 godina reformacije vrati Evangelističkoj crkvi.

Njemački predsjednik pak ne odustaje od kritičkih stavova o ruskim postupcima na Krimu i na istoku Ukrajine, a navodi se da nije slučajno to što je prije puta u Moskvu posjetio baltičke zemlje, gdje je aneksiju Krima osudio kao protivnu međunarodnom pravu. O svom odnosu prema Rusiji, a uoči posjete Štajnmajer je za „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ izjavio da nema iluzije o tome u kakvom su stanju njemačko – ruski odnosi.

Posljednja tačka u programu, navodi DW jeste susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, za koji se navodi da se Štajnmajer neće pretjerano zalagati za obnavljanje “strateškog partnerstva” i “partnerstva za modernizaciju”. Pretpostavlja se da će vjerovatno pokušati da vidi da li je Kremlj uopšte spreman za konstruktivan dijalog i da li će iskazati spremnost za stacioniranje Plavih šljemova na istoku Ukrajine.

 

 

(Global CIR/DW/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj