PO UZORU NA ERDOGANA?! Dačić odbrusio američkom diplomati: Hojt Ji je previše gledao ‘Rat svjetova’

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbacio je ocjenu američkog diplomate Brajana Hojta Jija da Srbija sjedi na dvije stolice. On je naveo da Srbiju interesuju samo njeni interesi.

Dačić je novinarima u Beogradu rekao da će Srbija nastaviti da radi u skladu sa svojim državnim i nacionalnim interesima bez obzira na to šta govore sa strane. On je rekao da Srbiju uopšte ne interesuju tuđe stolice, niti ima dvije stolice, već samo jednu i to je Srbija.

‘To su gluposti’

Komentarišući izjavu zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD da Srbija mora jasno da se opredijeli, on je ocijenio da su to “gluposti”. “To su gluposti. Sve su to gluposti. Mislim da su neki ljudi, uključujući i predstavnika Stejt departmenta, previše gledali ‘Rat svjetova’ i naučnofantistične priče”, rekao je Dačić

Američki diplomata Hojt Ji, koji je ove nedjelje u Beogradu učestvovao na ekonomskom samitu i razgovarao sa zvaničnicima Srbije, izrazio je zabrinutost zbog percepcije da je Srbija jednom nogom na putu ka EU, a drugom na putu ka savezu sa Rusijom. “Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sjediti na dvije stolice, naročito ako su tako daleko”, rekao je američki diplomata u Beogradu.

Podsjećamo, posjeta visokog dužnosnika State Departmenta Srbiji, dolazi nekoliko dana poslije posjete turskog predsjednika R.T. Erdogana kome je u Beogradu priređen sultanski doček, na kojem je šef srbijanske diplomatije i zapjevao na Turskom.

EU i SAD sa zabrinutošću posmatraju dešavanja u regiji budući da se određene države, odnosno njihovi lideri i politička elita ‘okreću’ Euro-Aziji, a sve pod utjecajem financijske i propagandne mašinerije pod kontrolom RT.Erdogana i Vladimira Putina, predsjednika dvije države koje tradicionalno imaju utjecaj na Balkan.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj