BRITANSKA OSVETA EVROPI: Katalonija proglasila nezavisnost na dan smrti prvog kralja Engleske

Katalonski parlament glasao je za proglašenje nezavisnosti od Španije, dok je gotovo istovremeno gornji dom španjolskog parlamenta uzvratio aktivacijom Članka 155.

 

Indikativno je kako je nezavisnost Katalonije proglašena 27. oktobra, na dan kada je  939. godine umro engleski kralj Atelstan (Etelstan) – vladar kojeg se smatra prvim kraljem cjelovite Engleske, što se može smatrati britanskim potpisom na cijelu ovu priču koja dolazi nakon Brexita i španskih zahtjeva za povratkom Gibraltara.

Vlada Španije naložila je večeras zatvaranje katalonskih predstavništava ili “ambasada” u drugim zemljama, osim u Briselu.

Odluka je uslijedila nakon što je premijer Španije Marijano Rahoj (Mariano Rajoy) raspustio katalonski parlament i Vladu i uveo direktnu upravu nad Katalonijom.

Katalonija ima sedam predstavništava u inostranstvu: Njemačkoj, Francuskoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj, Austriji, Italiji, EU i SAD, podsjeća španska novinska agencija Efe.

Također, španska Vlada je smijenila katalonskog lidera Karlesa Pudždemona (Carles Puigdemont), potpredsjednika Oriola Žunkerasa (Junqueras) i sve članove vlade i raspustila parlament ovog regiona.

U međuvremenu, hiljade Katalonaca izašlo je večeras na ulice Barcelone, proslavljajući proglašenje nezavisnosti od ostatka Španije.

Uskoro detaljnije….

(Global CIR/M.A)

Komentiraj