DONALD TRUMP PROGLASIO VANREDNO STANJE: ‘Nedvojbena javnozdravstvena katastrofa zbog zloupotrebe opijata koji se izdaju na recept’

Europa bi trebala voditi računa o prijetnji koju predstavlja porast ovisnosti o opijatima koji je u SAD-u izazvao jednu od najsmrtonosnijih ovisničkih epidemija u proteklih nekoliko desetljeća jer u oba dijela svijeta raste broja izdanih recepata za takve lijekove koji mogu predstavljati vrata za opasne derivate, upozoravaju stručnjaci.

addiction bottle close up container cure drugs industry medical medication medicine orange perscription pharmaceutical pharmacy pill plastic prescription rx treatment increase cost expense medicare medi-care healthy healthcare health-care many several abuse alcohol glass drink combination severe danger dangerous overdose drunk high passed out unconscious dead death popping man male laying hand, Image: 285116195, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Najnovija američka epidemija odnijela je mnogo više života zbog predoziranja i traje mnogo dulje od ranijih ovisničkih kriza, poput epidemije povezane s korištenjem crack kokaina 1980-ih i zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi se mogla proširiti na Europu.

Donald Trump traži nove mjere

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je u četvrtak epidemiju izvanrednim stanjem koje zahtijeva nove mjere. Cathy Stannard, savjetnica za liječenje boli, kazala je na konferenciji o ovisnostima u Lisabonu  da je “nedvojbena javnozdravstvena katastrofa zbog zloupotrebe opijata koji se izdaju na recept” u SAD-u dovela do preispitivanja rizika razvoja ovisnosti kod pacijenata  ili njihova okretanja nakon toga heroinu. Ona je upozorila da je Europa svjesna svih aspekata američkog slučaja i da analize trebaju početi od činjenice da Europa počinje s vrlo sličnim postotkom izdanih recepata za opijate.

Christopher Jones koji se u američkom ministarstvu zdravlja bavi istraživanjem ovisnosti o opijatima kazao je da opijati koji se izdaju na recept dovode već godinama do kontinuiranog porasta broja smrtnih slučajeva u SAD-u. “Uočili smo stabilizaciju u tome od oko 2011.”, kaže on i dodaje da se “sada uočava promjena u pogledu sintetičkih opijata”. Narkokarteli naročito iz Kine proizvode snažnije opasnije varijante tih sintetičkih opijata kako bi stvorile nove ovisnike.

Između 2000. i 2015. smrtnost u SAD-u od sintetičkih opijata poput fentanila, lijeka protiv bolova koji je i do 100 puta snažniji od morfija porasla je 1,125 posto. U istom razdoblju smrtnost od svih vrsta opijata porasla je  294 posto. Sveukupni broj umrlih od predoziranja u SAD prošle godine dosegnuo je 64.000 u odnosu na 52.000 u 2015., kazao je Jones. Više od polovice odnosilo se na opijate.

Ne postoji svijest o lijekovima

Broj umrlih od predoziranja u Europi rastao je treću godinu zaredom i 2015. umrlo je 8441 osoba od kojih je 81 posto smrti bilo vezano uz opijate što uključuje i heroin. Europska agencija za praćenje droga u Lisabonu (EMCDDA), koja je organizirala konferenciju, suglasna je da raste prijetnja od sintetičkih opijata.

“Zadnjih 18 mjeseci uočili smo brzu pojavu novih visoko potentnih sintetičkih opijata uglavnom derivata fentanila”, kaže znanstveni ravnatelj EMCDDA-e Paul Griffiths. “Njihovo moćno djelovanje znači da predstavljaju značajni rizik onima koji ih konzumiraju ili su im slučajno izloženi”.

Jones kaže da je u SAD-u bio sličan trend kada su nove varijante fentanila stizale iz Kine. “Ne postoji svijest o lijekovima koje ljudi uzimaju što znači da se ne mogu zaštititi”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj