EUROPA NE PRIZNAJE NEOVISNOST: Najmoćnije zemlje Starog kontinenta okrenule leđa Kataloniji

Njemačka, Francuska i Velika Britanija ne priznaju neovinost Katalonije i podržavaju napore Madrida da u zemlji obnovi ustavni poredak, objavile su u petak vlade tih zemalja, javljaju agencije.

 Središnja vlada premijera Mariana Rajoya krenula je s uvođenjem izravne uprave nad Katalonijom, ukidajući autonomiju regije samo nekoliko sati nakon što je katalonski parlament proglasio neovisnost.

Njemačka ne priznaje neovisnost Katalonije

Glasnogovornik njemačke vlade rekao je da Berlin u sporu s katalonskim separatistima podržava premijera Rajoya i da Njemačka neće priznati neovisnost najbogatije španjolske pokrajine.

Jednostranim proglašenjem neovisnosti prekršena su načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španjolske, istaknuo je Steffen Seibert. “Njemačka vlada ne priznaje takvo proglašenje neovisnosti”, dodao je ističući da Berlin podupire “čistu poziciju” Rajoya da uvede zakon i red.

“Nadamo se da će sve strane iskoristiti preostale mogućnosti za dijalog i smirivanje stanja”, rekao je Seibert.

Macron podržao Rajoya

Rajoya podupire i francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvavši ga svojim “jedinim sugovornikom u Španjolskoj”.

U Španjolskoj je na snazi vladavina prava, uključujući ustavna pravila. Mariano Rajoy želi da se ta pravila poštuju i u tome ima moju punu potporu”, istaknuo je Macron.

EU institucije stale uz Madrid

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker smatra da je važno izbjeći “raskole”” i “pukotine” u EU-u.

Ne želim situaciju u kojoj bi EU sutra bila sastavljena od 95 različitih država. Moramo izbjeći raskole i pukotine, jer ih već imamo dovoljno i ne treba nam više”, naglasio je Juncker.

I predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ranije je u petak stao na stranu Rajoya. “Za EU se ništa ne mijenja. Španjolska ostaje jedini naš sugovornik. Nadam se da će španjolska vlada preferirati snagu argumenta a ne sile”, napisao je Tusk na Twitteru.

NATO je priopćio da Španjolska ostaje važan saveznik i da je Katalonija unutarnje pitanje koje treba riješiti u okviru španjolskog ustava.

“Španjolska je predani saveznik koji značajno pridonosi našoj zajedničkoj sigurnosti. Katalonija je unutarnje pitanje koje se treba riješiti u okvirima ustavnog poretka”, rekao je neimenovani dužnosnik NATO-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj