PRIHVATIO ANGAŽMAN U ISTANBULU: Džemaludin Latić napustio BiH

Profesor dr. Džemaludin Latić, ugledni bošnjački i muslimanski intelektualac, književnik, donedavni profesor na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu, napustio je Bosnu i Hercegovinu.

Javni istupi

Kako “Dnevni avaz“ saznaje, profesor Latić sa suprugom Fatimom odselio se u Istanbul, gdje mu je ponuđen posao na Univerzitetu “Sultan Fatih”, što je on i prihvatio. Tamo će predavati isključivo predmete iz oblasti islamske vjere te će se posvetiti tefsirskom usavršavanju. Profesor Latić i na sarajevskom FIN-u predavao je predmet Tefsir (nauku koja se bavi tumačenjem Kur’ana).

Nezvanično doznajemo da motivi ovakve odluke profesora Latića leže, prije svega, u mahinacijama koje su ga eliminirale kao kandidata za dekana FIN-a u Sarajevu. Naročito je bio ogorčen zbog odbijanja njegovih ideja o islamskom univerzitetu kao i, kako je rekao, ubijanja njegovog životnog djela – “Mevluda”, što on smatra urotom protiv njega.

Iz njegovih javnih istupa posljednjih godina bilo je jasno da je Džemaludin Latić došao u konflikt s grupom okupljenom oko bivšeg sedmičnika “Ljiljan”, a koja, prema njemu, sada kreira i politiku Islamske zajednice u BiH te je u svemu bilo očigledno i njegovo neslaganje s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem.

Proganjao ga ‘socijalistički stroj’

Isto tako, prof. Latić već godinama tvrdi da postoji grupa koju je on nazvao “socijalističkim strojem”, a koja mu, kako je isticao, ne dozvoljava da dalje radi za islam u BiH, iako je njegov doprinos u tom smislu bez premca, posebno kada se sagleda fenomen njegovog opusa ilahija i kasida.

Također, prof. Džemaludin Latić autor je “Srebreničkog inferna”, kao i brojnih drugih vrhunskih djela. U njegovoj obimnoj biografiji posebno se izdvaja da je zbog političkih ideja uhapšen 1983. godine i u poznatom Sarajevskom procesu protiv muslimanskih intelektualaca osuđen na šest i po godina zatvora.

Oslobođen je na intervenciju Međunarodnog PEN centra 1986. Po izlasku iz zatvora bio je zamjenik glavnog urednika islamskih informativnih novina “Preporod”, a pokrenuo je i sedmične listove “Muslimanski glas” i “Ljiljan”, čiji je glavni urednik bio od 1990. do 1994. godine. Bio je i dugogodišnji bliski politički saradnik prvog predsjednika nezavisne BiH Alije Izetbegovića.

Isto su tako otjerali i Safvet-bega Bašagića

Publicista Nedžad Latić potvrdio je za Avaz informaciju da se njegov brat Džemaludin odselio u Istanbul te je izjavio da “razumije bratovu odluku, ali je ne odobrava”.

– Smatram da je napustio bojno polje i svoje žrtve za islam bacio pod noge. Vjerujem da je za ovo odgovorna “hodžinska kurija” kakva je, isto tako, protjerala odavde i Safvet-bega Bašagića – rekao je Nedžad Latić.

 

(Global CIR/Avaz)

Komentiraj