SAMO BiH KOJA FUNKCIONIŠE JE GARANT STABILNOSTI: DPC iz Berlina upozorio građane BiH da ne nasjedaju na analize lažnih i samoproglašenih eksperata

Vijeće za demokratizaciju politike (DPC) iz Berlina upozorilo je građane BiH da ne nasjedaju na analize raznih samoproglašenih i anonimnih analitičara koji svakodnevno nude svoja rješenja za tzv. bolju budućnost zemlje.

Kao primjer, DPC je naveo nedavnu analizu američkog Instituta za stabilizaciju i tranziciju (IST) koju je objavio Večernji list, izdanje za BiH.

Podsjećamo, iz IST-a su za Večernji list naveli kako bi politička kriza u BiH mogla dovesti i do ozbiljnog oružanog sukoba.

Naravno, analitičar ovog instituta je za Večernji list pohvalio Prijedlog izmjena Izbornog zakona koji zagovara HDZ, odnosno kojim bi se u BiH stvorio treći entitet.

– Jedini način za istinsku zaštitu BiH od prijetnji i iskušenja nasilnog ekstremizma svih vrsta je država koja funkcioniše. To je sekularno i građansko društvo, uz istovremenu zaštitu kolektivnih etničkih prava, kroz istinski institucionalizovan pristup umjesto zaštite od etničkih partija.

To je funkcionalna decentralizacija i saradnja – a ne etničko sređivanje izbora. Postoje načini da to uradimo, ako su ljudi spremni razmišljati izvan svojih okvira i o 99 posto građana koji žele bolji život, a ne jedan posto političara koji žele da očuvaju status quo – navodi se u analizi DPC-a iz Berlina.

 

(Global CIR/NAP)

Komentiraj