SVE JE DOGOVORENO TOKOM KOLINDINE POSJETE RUSIJI? Procurio plan Rosnjefta – evo kako Putinova desna ruka namjerava kupiti INA-u

Rosnjeftova kupnja Ine bila je jedna od glavnih tema nedavnih razgovora ruske i hrvatske delegacije u Moskvi. Kao što smo već pisali, najveća svjetska naftna kompanija zainteresirana je za akviziciju Ine, a navodno je već i stvoren plan preuzimanja hrvatske kompanije. Plan koji se razrađivao tijekom nedavnog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i delegacije hrvatskih gospodarstvenika Rusiji.

RTL doznaje da bi Rosnjeft kupio 19 posto dionica od hrvatske Vlade, a s obzirom da već surađuje s MOL-om i da Mađari imaju neke dugove prema ruskoj kompaniji, u vidu nekakve kompenzacije bi uzeli od MOL-a 32 posto dionica Ine.

Kompanija kojoj je na čelu moćni Igor Sečin tako bi postala vlasnik 51 posto dionica, dok bi i Vlada bila zadovoljna jer bi zadržala kontrolni paket od preko 25 posto dionica Ine.

Na ovaj bi način Plenković dobio novog, potencijalno ozbiljnijeg strateškog partnera, dok bi iz igre bili izbačeni Mađari. Vladu, ali i radnike Ine ohrabruju i Sečinove izjave kako Rosnjeft namjerava na životu ostaviti obje Inine rafinerije.

Uprava Ine još uvijek odbija komentirati Rosnjeftov interes za kupnjom kompanije. Kako smo jutros već pisali, na čelu Rosnjefta nalazi se Igor Sečin, čovjek za kojeg se smatra da je najbliži suradnik Vladimira Putina. Mnogi ga de facto nazivaju zamjenikom ruskog predsjednika. Putinov zamjenik doslovno je i bio od 2008. do 2012. godine kada je ovaj bio ruski premijer. Sečin je bivši obavještajac pa nije čudno da ga danas opisuju kao vođu frakcije bivših ruskih špijuna u Kremlju, a često se znalo reći da je produžena ruka obavještajne službe u energetskom sektoru.

Zbog svoje pozicije u Rosnjeftu i bliskog odnosa s Putinom Sečin se smatra najutjecajnijim čovjekom u ruskoj energetskoj industriji. Prije nego je postavljen na mjesto šefa Rosnjefta osobno je nadgledao sve glavne energetske sporazume u Rusiji, uključujući i arktičke ugovore između Rusije, ExxonMobila i Enija i Statoila, vrijedne milijarde dolara.

Ruski mediji često su Sečina znali nazvati Putinovim “Darth Vaderom” i “najstrašnijim čovjekom na svijetu”, dok su ga u američkom veleposlanstvu u Moskvi opisivali kao “sivog kardinala Kremlja”.

 

 

(Global CIR/RTL/Net)

Komentiraj