OSJEĆAM GRIŽNJU SAVJESTI! Babić: Skupština KS uskoro o promjeni naziva škole u Dobroševićima

Predsjednica Skupštine KS Ana Babić priznala je da je SBB pogriješio kada je glasao da se Osnovna škola “Dobroševići” preimenuje u OŠ “M.  Busuladžić”.  Za medije je kazala da se kaje zbog greške i da će je pokušati ispraviti tako što će Skupština KS ponovo raspravljati o promjeni naziva škole.

Image result for ana babić sbb

“Vjerujte da osjećam grižnju savjesti zbog toga što smo mi, Savez za bolju budućnost, greškom glasali za tu odluku i sigurno ćemo na nekoj od narednih sjednica pokrenuti pitanje promjene naziva te škole i imena kontroverzne ličnosti kao što je M.  Busuladžić”, rekla je Babić.

Odluka o promjeni naziva škole donesena je krajem oktobra prošle godine uprkos protivljenju opzicije u Skupštini KS koja smatra da je naziv neprihvatljiv zbog fašističkih ideja koje je Busuladžić podržavao.

Priča je aktuelizirana nakon protestne note Izraela koja je upućena Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a u kojoj se traži povlačenje odluke o imenovanju škole po Mustafi Busuladžiću. U protestnoj noti Busuladžić je nazvan kontroverznom i antisemitskom ličnošću.

“Ambasada Izraela ponovo izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenicu da su većinu bosanskih Jevreja ubile fašističke i nacističke okupatorske snage s kojima se identifikovao gospodin Busuladžić”, navodi se u protesnoj noti.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj