PODIGNUTE PRVE OPTUŽNICE: Jesu li Rusi zaista pomogli Trumpu da pobijedi Hillary?

Velika savezna porota u Washingtonu odobrila je prve optužnice u istrazi navodnog ruskog miješanja u predsjedničke izbore SAD-a 2016. godine, izvijestio je CNN, a prenosi Reuters.

PODIGNUTE PRVE OPTUŽNICE Jesu li Rusi zaista pomogli Trumpu da pobijedi Hillary?

 Optužbe su zapečaćene po nalozima federalnog suca i nije poznat njihov sadržaj, ističe CNN dodajući kako svatko tko se suočava s optužbama može biti uhićen u ponedjeljak.

Američke obavještajne agencije zaključile su u siječnju kako se Rusija miješala u izbore kako bi pomogla predsjedniku Donaldu Trumpu pobijediti demokratskog kandidata Hillary Clinton kroz kampanju hakiranja i objavljivanja neugodnih poruka e-pošte te širenjem propagande putem društvenih medija kako bi diskreditirala kampanju.

Posebni savjetnik Robert Mueller istražuje jesu li se službenici Trumpovih kampanja urotili i podržavali ta ruska nastojanja.

Kremlj odbacuje optužbe

Istražuju se i drugi mogući zločini, uključujući i opstrukciju pravde, pranje novca i utaju poreza. Muellerov glasnogovornik Peter Carr odbio je komentirati Reutersu izvješće CNN-a u petak. Trump je odbacio tvrdnje da se u kampanji urotio s Rusima i osudio istrage o tome kao lov na vještice.

Kremlj je odbio optužbe. Muellera je imenovalo Ministarstvo pravosuđe u svibnju da vodi istragu nakon što je Trump otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeya koji je vodio federalnu istragu o mogućoj suradnji s Rusijom.

U srpnju su agenti FBI-a upali u kuću Trumpova bivšeg menadžera kampanje Paula Manaforta u Virginiji, čiji je poslove i prijašnji angažman za prorusku političku stranku u Ukrajini istraživao Muellerov tim.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj