SEPARATIZAM NIJE EU VRIJEDNOST: Hrvatska, Srbija i BiH podržale jedinstvo Španije

Hrvatska događaje u Kataloniji smatra unutarnjim pitanjem Španije te se zalaže za demokratska i mirna rješenja u skladu s evropskim vrijednostima, a Srbija je saopćila da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Španije i njeno jedinstvo. Pismo podrške Madridu uputio je i predsjedavajući Vijeća ministaraBiH Denis Zvizdić.

Hrvatska također smatra da proglašenje katalonske neovisnosti nije u skladu sa španskim ustavom i vjeruje da je najbolje rješenje ono temeljeno na dijalogu, uz puno poštovanje vladavine prava i zaštiti prava svih građana koji žive u Kataloniji. Dan ranije je premijer Andrej Plenković, nakon što je katalonski parlament proglasio neovisnost najbogatije španske pokrajine, kazao da Hrvatska želi da se spor između Madrida i Katalonije riješi dijalogom, u okviru ustava Španije.

Mi smo već nekoliko puta vrlo jasno kazali da želimo da se odnosi između Katalonije i Madrida, riješe u okviru dijaloga, ustavno-pravnog okvira Španije. Želimo da nema nasilja, da postoji dijalog – rekao je Plenković i dodao da je odluka o proglašenju neovisnosti Katalonije donesena u momentu kada je nešto malo preko 50 posto zastupnika bilo u parlamentu, a ostali nisu ni sudjelovali u glasanju.

Nastojimo poslati poruku političke odgovornosti, dijaloga i europskih vrijednosti u Španjolskoj – kazao je Plenković.

Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Španije i njeno jedinstvo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, povodom referenduma o nezavisnosti autonomnog španskog regiona Katalonije, rekao je da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Španije i njeno jedinstvo. “Naš stav je jasan i principijelan, Španija je jedan od najvećih prijatelja Srbije“, rekao je Dačić i dodao da Madrid ima isti takav stav o pitanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Dačić je kazao da je o stav Srbije o katalonskom referendumu na liniji stavova evropskih institucija. Dodao je da svi jednostrani potezi koji nisu u skladu sa ustavnopravnim sistemom jedne zemlje i koji nisu dogovoreni sa centralnim vlastima, predstavljaju kršenje medjunarodnog prava.

Ovo može da zadesi svaku zemlju na svijetu. Ako nema međunarodnog prava, nema šta da vas štiti, osim ljubavi i naklonosti velikih sila, što je vrlo promjenljiva kategorija”, rekao je Dačić.

 

Zvizdić uputio pismo podrške španskom premijeru Rajoyu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, dr. Denis Zvizdić uputio je pismo podrške španskom premijeru Marianu Rajoyu povodom proglašenja nezavisnosti Katalonije.

Poštovani premijeru,

imajući u vidu dobre i prijateljske odnose naših drzava, bazirane na međusobnom uvažavanju i razumijevanju, u  potpunosti  podržavam Vaše aktivnosti u cilju očuvanja ustavnog poretka, suvereniteta  i teritorijalnog integriteta vaše drzave Španije.

Principi vladavine prava za koje se zalažete, predstavljaju osnovnu vrijednost svakog demokratskog društva, i zbog toga Vam upućujem izraze ohrabrenja da istrajete i uspijete u očuvanju vladavine prava i evropskih demokratskih principa, kako bi svi vaši građani nastavili da žive u miru i prosperitetu. 

Primite izraze moga osobnog poštovanja”, piše u pismu podrške predsjedavajućeg Zvizdića.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj