(VIDEO) U ŠOKANTNOM INTERVJUU KATARSKI PREMIJER PRIZNAO TAJNE SIRIJSKOG RATA: Zajedno sa SAD-om, Saudijskom Arabijom i Turskom dogovorili smo ‘lov na Assada’; rekli su: Vi ste glavni, mi ćemo koordinisati!

Televizijski intervju vrhovnog katarskog dužnosnika u kojem priznaje ko uistinu stoji iza rata u Siriji poput virusa se širi društvenim mrežama u arapskom svijetu. Iste sedmice objavljeni su najnoviji tajni NSA dokumenti koji potvrđuje da je oružana opozicija u Siriji bila pod izravnim zapovijedništvom stranih vlada još od početka sukoba.

Prema poznatom analitičaru i ekonomskom savjetniku iz Sirije, koji ima bliske kontakte u sirijskoj vladi, eksplozivni intervju predstavlja “javno priznanje o dogovoru i koordinaciji između četiri zemlje kako bi destabilizirale neovisnu državu, [uključujući] potporu za Nusru / al-Qaidu. On smatra kako je priznanje posebno važno jer će „pomoći u formiranju slučaja za ono što Damask vidi kao napad na njegovu sigurnost i suverenost, što će biti osnova za zahtjeve za naknadu štete”.

Budući da se rat u Siriji bliži kraju, novi izvorni materijali pojavljuju se gotovo na dnevnoj bazi u obliku svjedočanstava visokih dužnosnika koji su uključeni u destabilizaciju Sirije, pa čak i povremenih propuštenih poruka e-pošte i dokumenata koji dodatno opisuju tajne operacije ‘smjene režima’ u Siriji. Premda mnogi od tih sadržaja potvrđuju ono što su već davno znali oni koji nikad nisu prihvatili jednostavnu propagandu koja je dominirala glavnim medijima, detalji i dalje fasciniraju, a budućim povjesničarima sigurno će pružiti jasniju sliku o pravoj prirodi rata u Siriji.

Proces kristaliziranja istine o sirijskom sukobu – kako se predviđa – prouzrokovat će produbljenje krize u odnosima između bivših saveznika Saudijske Arabije i Katara u Vijeću za suradnju zaljevskih zemalja (GCC), pri čemu svaka strana optužuje onu drugu za financiranje DAIŠ-a i terorista al-Qaede (ironično, oboje istinito). Cijeli svijet sada posmatra kako se u javnost izbacuje prljavi veš GCC-a nakon godina u kojima su gotovo sve zaljevske monarhije finansirale džihadističke pokrete u Siriji, Iraku i Libiji.

Al-Thani je čak uspoređivao tajnu operaciju s “lovljenjem plijena” – plijena koji je bio predsjednik Assad i njegove pristaše. Međutim “plijen” im je izgleda ‘umakao’ pošto je predsjednik Assad još uvijek na vlasti. Iako je Thani uskratio vjerodostojne navode o podršci DAIŠ-u, premijerove riječi implicirale su izravnu potporu zaljevskih zemalja i SAD-a Al-Qaedi u Siriji (al-Nusra Front) od najranijih godina rata, a čak je rekao da Katar ima “potpune dokumente” i evidencije koje dokazuju da je cilj rata bio promjena režima.

Kada su počela ‘dešavanja’ u Siriji, otišao sam u Saudijsku Arabiju i susreo se sa kraljem Abdullahom. To sam uradio po instrukcijama svoga oca. Kralj Abdullah je kazao:’Mi smo uz vas. Nastavite sa ovim planom, vi ćete biti glavni, a mi (Saudijci) ćemo koordinirati.’ Ne želim ulaziti u detalje, ali imamo punu dokumentaciju da je sve što je poslano u Siriju išlo preko Turske i da je bilo koordinirano sa američkim snagama, budući da je sve i bilo distribuirano preko Turske i američkih jedinica. I mi, kao i svi ostali bili smo vojno umješani. Sigurno smo pravili greške i podržavali pogrešne frakcije…Možda je postojala veza sa Al-Nusrom, moguće je, ali ja nisam upoznat sa tim…Išli smo u lov, i sada nam je lovina pobjegla i još uvijek se borimo, a Bashar je tu. Saudijska Arabija i SAD su bile zajedno sa  nama u istom rovu… Nemam nikakvog prigovora da se netko promijeni ako nađe da je u krivu, ali bar obavijestiti svog partnera … na primjer napustiti Bashara [al-Assada] ili učiniti ovo ili ono, ali situacija koja je stvorena sada nikad neće dopustiti nikakav napredak u GCC-u, ili bilo kakav napredak u bilo čemu ako se nastavimo otvoreno svađati, kaže Al-Thani u dijelu intervjua u kojem je govorio o ulozi u sirijskoj krizi.

Kao što je sada poznato, CIA je bila izravno uključena u napore za ‘promjenu režima u Siriji’ sa savezničkim partnerima u zaljevu, a to su potvrdili propušteni i deklasificirani američki obavještajni zapisi. Američka je vlada u odmah  shvatila da napredno  oružje  koje Zapad doprema u Zaljev ide al-Qaidi i DAIŠ-u, unatoč službenim tvrdnjama o naoružavanju takozvanih “umjerenih” pobunjenika. Na primjer, u obavještajnom izvještaju iz  2014. godine upućenom Hillary Clinton spominje se da Katar i Saudijska Arabija podržavaju DAIŠ.

E-mailom je potvrđeno na izravan i nedvosmislen način da: “vlade Katara i Saudijske Arabije, pružaju bespravnu financijsku i logističku potporu DAIŠ-u i drugim radikalnim sunitskim skupinama u regiji”.

Nadalje, jedan dan prije intervjua premijera Thanija, Intercept je objavio novi top-tajni dokument NSA koji je otkriven iz obavještajnih datoteka koje je objavio Edward Snowden koji pokazuju zapanjujućom jasnoćom da je oružana oporba u Siriji bila pod izravnim zapovjedništvom stranih vlada iz ranih godine rata koji je  do sada odnio pola milijuna života.

Novootvoreni NSA dokument potvrđuje da je Saudijska Arabija izravno rukovodila napadima naprednim raketama zemlja-zemlja koje su 2013. godine ispaljene na civilna područa Damaska, uključujući Međunarodnu zračnu luku u Damasku, uz prethodnu saglasnost obavještajnih službi SAD-a. Kao što i bivši premijer Katara sada također potvrđuje, i saudijske i američke vlade imale su osoblje  u “sobama za operacije” koje je nadgledalo takve gnusne napade.

Nema sumnje da i dalje postoji ogroman trag dokumentarnih dokaza koji će i dalje izlaziti u javnost u nadolazećim mjesecima i godinama. U najmanju ruku, nastavak katarsko-saudijskog diplomatskog rata će donijeti više ovakvih stvari jer svaka strana gradi slučaj protiv druge s optužbama za podupiranje terorizma. I kao što možemo vidjeti iz ovog najnovijeg intervjua Qatari TV-a, SAD  neće biti pošteđene u ovoj novoj otvorenoj sezoni pranja prljavog rublja kako se stari saveznici okreću jedni protiv drugih.

 

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj