EKSKLUZIVNO! AKADEMIK MUHAMED FILIPOVIĆ ZA GLOBAL CIR (II): O Tuđmanu, Govedarici, Izetbegoviću, EU, NATO-u, bosanskom jeziku…

Imali smo čast intervjuisati jednog od najznačajnijih živućih bosanskohercegovačkih intelektualaca, akademika Muhameda Filipovića. Čovjek koji je bio svjedok ključnih historijskih zbivanja sudbinski povezanih sa Bosnom i njenom nedavnom prošlošću, iako narušenog fizičkog zdravlja, otvorio je za nas vrata svoga doma, ali i do sada nepoznate teme i otkrio činjenice koje će zasigurno imati odjeka u javnosti.

Akademik Muhamed Filipović, filozof, esejist i teoretičar, jedan je od rijetkih intelektualaca u BiH koji je o svemu spreman govoriti «bez dlake na jeziku». Rođeni Banjalučanin, autor je značajnog broja knjiga i naučnih djela. I danas osjetljivom temom – odnosom religije i morala – akademik Filipović bavio se još 1958. godine.

«Ispuhat će taj nacionalizam, mi ćemo konačno morati da se odlučimo da živimo kao ljudi prije svega, kao građani, kao Evropljani, a ne da živimo svoje lokalne traume i predrasude.», rekao je akademik Filipović u jednom svom ranijem tekstu.

Pogledajte drugi dio razgovora sa akademikom Muhamedom Filipovićem:

 

(Global CIR)

1 Komentaron this Post

  1. Milosevic Aleksandar

    Cijenim gospodina Filipovica ali ga moram korigovat! Kaze da Bosnjak nesmiju pisnut u RS. Ajmo napravit test, pustite jednog Bosnjaka da cijeli seta po Banja Luci sa dresom Bosne i Hercegovine a isto tako i obrnuto u Sarajevu sa dresom Srbije. Svestan sam toga da ima razlike, Sarajevo je bilo pod opsadom (nazalost). Ali je i proslo vise od 20 godina . Sta mislite ko ce vise najebati.Najebace Srbin.Al ne zato sto su Bosnjaci primitivni, nego zato sto im politicare sade/seju jos uvjek putem medija toliku mrznju. osjetio sam ja to dobro u ambasadi i drugim mijestima. Pozdrav

    Reply

Komentiraj