KATALONSKI PREDSJEDNIK PUIGDEMONT POBJEGAO U BELGIJU! Prijeti mu 30 godina zatvora zbog pobune

Iako su jutros i sam Pigdemont i članovi njegove vlade putemdruštvenih mreža željeli dati do znanja da su, unatoč naredbama iz Madrida, nastavili raditi svoje poslove, čini se da se vrh katalonske vlade uputio preko granica.

Katalonski vođa Carles Puigdemont napustio je Španjolsku i otputovao u Bruxelles, javlja španjolska vlada. Puigdemonta u Španjolskoj čeka skorašnje podizanje optužnice zbog pobune, neposluha i malverzacija s javnim fondovima te kazna zatvora od čak 30 godina. Istodobno, njegova stranka objavila je u ponedjeljak kako će izići na izvanredne izbore u Kataloniji, koje je za dva mjeseca sazvala španjolska vlada i premijer Mariano Rajoy.

U subotu je španjolska vlada preuzela kontrolu nad katalonskom administracijom, a u ponedjeljak su se razriješeni dužnosnici počeli vraćati u urede. Oko osam sati ujutro Puigdemont je na  Instagramu objavio fotografiju s pogledom iz svog ureda uz riječi “Bon dia” (Dobar dan). Iz toga se naslutilo da je on u zgradi ispred koje nekoliko stotina građana i novinara čeka njegovo pojavljivanje. Katalonska policija dobila je nalog ispratiti dužnosnike iz ureda nakon što ondje pokupe stvari.

Puigdemont nije bio prisutan u 10.30 sati na sastanku čelništva svoje Katalonske europske demokratske stranke (PDeCat) u Barceloni, izvijestile su novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni.  PDeCat i Katalonska republikanska ljevica (ERC), koje čine vladajuću koaliciju “Zajedno za Da”, izaći će na izvanredne parlamentarne izbore u Kataloniji za dva mjeseca, potvrđeno je u ponedjeljak. Španjolska vlada je aktivirajući članak 155. ustava razriješila dužnosti katalonsku vladu te sazvala izbore za 21. prosinca.

Belgijski ministar migracija, Theo Francken, kazao je kako je davanje azila Puigdemontu sasvim realna mogućnost. Inače, Belgija je jedna od rijetkih zemalja članica Unije u kojoj građani EU-a mogu zatražiti politički azil. ‘Već se govori o zatvorskoj kazni. Pitanje je koliko bi pošteno bilo suđenje’, rekao je ministar Francken.

Belgijski premijer Charles Michel kasnije je istaknuo kako to ‘apsolutno nije na dnevnom redu’. Inače, Francken je član stranke koja propagira neovinost Flandrije te koja ima jake veze s katalonskim separatističkim pokretom.

Španjolski mediji javljaju kako je s Puigdemontom zemlju napustio nepoznat broj katalonskih visokih dužnosnika i članova vlade. Španjolska vlada i dalje odbija priznati rezultate referenduma o neovinosti no jučer je Kataloncima bacila kost informacijom o potencijalnom proširenju autonomije te regije.

Puigdemont bi se iz Bruxellesa, sjedišta europskih institucija, mogao obratiti javnosti tijekom ponedjeljka zajedno s članovima svoje vlade.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj