NEVIĐENI POTRESI U WASHINGTONU: Bivši šef Trampovog izbornog tima, optužen za zavjeru protiv SAD-a, predao se agentima FBI-a

Bivši šef kampanje Donalda Trampa predao se agentima FBI u okviru istrage o uticaju Rusije na američke izbore i biće optužen za zavjeru protiv SAD.

Radili za Janukoviča

Pol Manafort je prvo veliko ime koje je zvanično obuhvaćeno istragom specijalnog savjetnika Roberta Milera o “slučaju Rusija”, a njegova predaja Birou i najava optužnice prema kojoj bi bio terećen i za pronevjeru, pranje novca, lažne izjave i druga djela, mogli bi da izazovu veliki politički potres u Vašingtonu.

Osim Manaforta, agentima FBI se predao i bivši Manafortov poslovni saradnik Rik Gejts.

Kako se navodi u papirima koje je objavila agencija AP, njih dvojica su godinama radili kao lobisti i politički konsultanti, a od 2006. do 2015. godine su radili kao “neregistrovani agenti” za ukrajinske vlasti i političku partiju tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča.

Iako je Janukovič svrgnut 2014. godine, kada je prebjegao u Rusiju gdje je dobio azil, Manafort i Gejts su nastavili da rade za njegovu, inače prorusku, Partiju regiona. “Manafort i Gejts su u tom periodu stvorili desetine miliona dolara prihoda, a kako bi sakrili taj novac od američkih vlasti, prali su ga kroz niz korporacija, partnerskih odnosa i računa u SAD i inostranstvu”, navodi se.

Kako piše u optužnici, kroz ofšor račune je prošlo oko 75 miliona dolara, od čega je 18 miliona “oprao” i potrošio Manafort na “raskošan život”, dok je Gejts na različite račune prebacio oko tri miliona dolara. Zasad se nigdje ne spominje njihova saradnja sa vlastima u Rusiji.

Ponudio ruskom milijaredru informacije o kampanji

CNN je proteklog vikenda objavio da već postoje zapečaćene optužnice u istrazi, kao i da su izrađeni “planovi za hapšenja” prvih lica za koja se sumnja da su umiješani u navodno pomaganje Rusiji da utiče na ishod proteklih američkih izbora.

O Manafortu je ranije pisano u kontekstu pomaganja Rusiji, kao o čovjeku koji je “nudio informacije poznatom tajkunu Olegu Deripaski”. Prema navodima “Vašington posta”, bivši šef predizbornog tima Donalda Trampa ponudio je da milijarderu bliskom Kremlju pruži informacije o predsjedničkim izborima koji su održani 2016. godine.

Manafort je privatni razgovor sa Deripaskom ponudio manje od dvije nedjelje prije nego što je Tramp prihvatio republikansku nominaciju za predsjedničkog kandidata, tvrdi američki list, prenosi Rojters.

“Ako mu je potreban privatni informativni razgovor, možemo to da sredimo”, napisao je Manafort u mejlu neimenovanom prekomorskom posredniku između njega i magnata u industriji aluminijuma Olega Deripaske, naveo je “Vašington post”, pozivajući se na osobe upoznate s tom prepiskom.

Manafort (68) je veteran u političkim kampanjama, a radio je i za Džeralda Forda još 1976. godine. Trampov tim je napustio u avgustu 2016. upravo zbog optužbi da je povezan sa proruskom partijom iz Ukrajine.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj