SIRIJSKA VLADA: “Raka nije oslobođena nego okupirana”

Sirija smatra da su tvrdnje Sjedinjenih Država i njihovih kurdskih saveznika o oslobađanju grada Rake od militanata DAIŠ-a lažne i da preusmeravaju međunarodno javno mnijenje sa zločina koje je ovaj savez počinio u pokrajini Raka, saopštio je izvor iz Ministarstva spoljnih poslova ove zemlje a prenela državna novinska agencija SANA.

Image result for raqqa after american 'liberation'

Kako prenosi SANA, više od 90% grada Raka sravnjeno je sa zemljom zbog namernog i barbarskog bombardovanja od strane SAD, što je dovelo do masovnih civilnih žrtava i prisililo na desetine hiljada stanovnika da napuste grad i postanu izbjeglice. Ministarstvo tvrdi da su SAD i njihovi saveznici prisilno raselili stanovnike Rake, koji sada žive na putevima i u logorima.

Navodi se i da tzv. “Sirijske demokratske snage” oduzimaju humanitarnu pomoć koja bi mogla da spasi živote lokalnih stanovnika, dodajući da te snage takođe konfiskuju lične karte i dokumenta lokalnog stanovništva i podvrgavaju ih brutalnom mučenju i pritvaranju.

Kako se dalje navodi, Sirija neće prihvatiti narativ o “slobodnoj” Raki, dok god se taj grad ne vrati u ruke sirijske vlade. Sirijska vlada je više puta pozvala američke vojne snage da napuste Siriju, smatrajući njihovo prisustvo u zemlji ilegalnim.

 

 

(Global CIR/Princip)

Komentiraj