U PARIZU POČINJE GENERALNA SKUPŠTINA UNESCO-a: Sutra obraćanje Bakira Izetbegovića

Generalna konferencija UNESCO-a će u Parizu od 30. oktobra do 14. novembra okupiti svih 195 država članica Organizacije tokom 39. sjednice na kojoj će biti usvojen proračun Organizacije i smjer njenih programa i aktivnosti za sljedeće dvije godine.

Tokom 31. oktobra, šefovi država i vlada prisustvovat će UNESCO-ovom Forumu za lidere na temu ‘Održivi razvoj i uloga UNESCO-a u multilateralnom sistemu’. Na Forumu za lidere obratit će se sljedeći čelnici: Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Hery Rajaonarimampianina, predsjednik Madagaskara, Ibrahim Boubacar Keita, predsjednik Malija, Paul Kagame, predsjednik Ruande, g. Mohammad Sarwar Danesh , Potpredsjednik Afganistana, Henry Puna, predsjednik premijera Cookovih Otoka, Miroslav Lajčák, predsjednik 72. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Oko 200 vladinih ministara, posebice ministara obrazovanja i kulture, također će prisustvovati Općoj konferenciji, kada se u nedjelju 10. novembra očekuje kandidature Audreye Azoulaye na mjesto glavnog ravnatelja UNESCO-a. Izvršni odbor Organizacije, 58-članog tijela koje priprema Opću konferenciju i nadgleda rad Tajništva, izabrao je gospođu Azoulay kao svog kandidata za mjesto 13. oktobar.

Također, za vrijeme Generalne konferencije, od država članica se očekuje da prihvate aplikaciju Nove Kaledonije da postane članom pridruženog UNESCO-a. Navečer 10. novembra, izaslanici će odati počast glavnom ravnatelju koji odlazi iz ureda Irini Bokoveoj. Novi generalni direktor preuzima dužnost 15. novembra.

 

(Global CIR)

Komentiraj