‘HUFFINGTON POST’ UPOZORAVA: SAD da istraže pranje novca u slučaju ‘Agrokor’

Vlasti SAD-a trebalo bi da istraže da li je novac američkih i evropskih poreskih obveznika putem EBRD-a i Svjetske banke završio u ‘Agrokoru’ i time bio iskorišten za održavanje na životu ‘rođačkog kapitalizma i kriminala na Balkanu’, piše ‘Huffington Post’.

“Američke vlasti imaju odgovornost da preduzmu temeljnu istragu u vezi sa pranjem novca u slučaju `Agrokora` i Hrvatske, koja je odavno tome izložena”, navodi se u tekstu Nataše Srdoč sa “Adriatic Instituta za javne politike” i dodaje da bi istragu trebalo da pokrene američko ministarstvo pravosuđa.

U tekstu se ocjenjuje da bi to građani Hrvatske i Balkana pozdravili, te da bi se tako vratila “nada u ovu osiromašenu regiju”.

Skandal u vezi sa “Agrokorom” opisan je kao “nasljeđe bezakonja, pogodbi i političke korupcije koji bujaju u Hrvatskoj proteklih 26 godina”.

U tekstu se podsjeća da je “Agrokor” prethodno bio proglašavan “uspjehom HDZ-a”, kao i da je to bila vizija Franje Tuđmana o 200 bogatih porodica, koju su onda u djelo sprovodili HDZ-ovi premijeri i ministri od devedesetih godina prošlog vijeka.

Huffington Post” navodi i da je Ivo Sanader dok je bio premijer opraštao poreske dugove “Agrokora”, da je koncern Ivice Todorića bio “najveći primalac državnih subvencija”, kao i da je sve to bio dio “sistema rođačkog kapitalizma” u kojem su profitirali odabrani tajkuni.

U tekstu se ističe da je revizija u međuvremenu otkrila velike promašaje u upravljanju “Agrokorom”, što je “prethodno previdjela Poreska uprava”, te da se postavlja pitanje i da li su krediti “Sberbanke” “Agrokoru” bili dio plana pranja novca kroz hrvatski bankarski sistem.

Autor konstatuje veliku kadrovsku povezanost “Agrokora” i državnih institucija, odnosno podatak da je bivši guverner Hrvatske narodne banke bio zaposlen u tom koncernu, što je tek jedan od brojnih primjera.

“Porodica Todorić dominirala je medijima i u marketinškom sektoru i živjela u dvorcu koji je, pak, bio pod hipotekom Hipo banke putem zajmova”, napominje “ Huffington Post”.

U tekstu se procjenjuje da hrvatsko pravosuđe neće biti u stanju da raščisti taj skandal jer je “pod uticajem politike”, a tekst je zaključen citatom hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar-Kitarović da će istraga “dovesti do erozije povjerenja građana u političare i institucije”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj