IZ BRUXELLESA SE OGLASIO CARLES PUIGDEMONT: ‘Ovdje sam zbog sigurnosti, ali neću tražiti azil’

Čelnik Katalonije Carles Puigdemont obratio se javnosti iz Belgije, u koju je pobjegao, kako tvrdi, zbog sigurnosti. Kaže kako neće tražiti politički azil u toj zemlji.

 

Španjolski ustavni sud suspendirao je katalonsku neovisnost, rekao je izvor iz suda, prenosi AFP. I dok španjolska civilna garda prekopava sjedišta katalonske autonomne policije u potrazi za dokumentima i prepiskom između katalonskih policijskih dužnosnika vezane uz referendum 1. listopada, smijenjeni čelnik te regije krije se u Bruxellesu.

Carles Puigdemont javio se iz briselskog novinarskog kluba te rekao kako bi se proces neovisnosti trebao usporiti kako bi se izbjegli neredi koji bi mogli izbiti zbog oduzimanja autonomije Katalonije od službenog Madrida.

Puigdemont je također izjavio kako ne kani tražiti politički azil u Belgiji, već da je u Bruxellesu radi vlastite sigurnosti Dodao je kako mu nije namjera bježati od španjolskih vlasti, ali da je to morao učiniti kako bi mogao slobodno govoriti. Naveo je kako će prihvatiti rezultate izvanrednih izbora u prosincu.

Nije kazao koliko planira ostati u Belgiji, no tvrdi kako će se vratiti kad mu španjolska vlada da neka ‘jamstva’, piše BBC. ‘Optužbe španjolskog tužitelja zbog kojih bih ja i članovi katalonskog kabineta mogli dobiti 30 godina zatvora pokazuju pravu jačinu agresije španjolske vlasti’, rekao je Puigdemont.

Novi šef katalonske policije dobio je nalog iz ureda ispratiti katalonske dužnosnike. U 18 sati španjolski su ministri zakazali izvanrednu sjednicu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj