KINESKI IZAZOV SAD-u: ‘Zlatni petrojuan’ omogućit će izvoznicima iz Rusije, Venecuele i Irana da izbjegnu sankcije SAD-a, a Saudijsku Arabiju će staviti na muke

Analitičari smatraju da će potez koji je Peking najavio tokom septembra mjeseca biti veliki preokret protiv globalne dominacije američkog dolara.

Na taj način, izvoznici poput Rusije, Irana i Venecuele će moći da izbjegnu sankcije SAD-a

Kao jedan od najvećih uvoznika energenata, Kina planira da uvede naftne ugovore u juanima već ove godine. Prema mišljenju analitičara, ne samo da će ovo biti izazov protiv dolara kao globalne valute već i kao njegovog statusa rezervne valute. Kineska vlada navodno planira da omogući razmjenu naftnih ugovora u juanima za zlato.

Time, ugovori će dopustiti kineskim trgovinskim partnerima da plate u zlatu ili da razmijene juan za zlato bez da stvaraju rezerve kineske valute ili da koriste američki dolar. Na taj način, izvoznici poput Rusije, Irana i Venecuele će moći da izbjegnu sankcije SAD-a pri trgovini naftom u juanima koji će moći da se razmijeni za zlato – na taj način će moći da zaobiđu petrodolar.

Saudijska Arabija će morati napustiti petrodolar

Neki analitičari smatraju da će Kina kupiti udio u saudijskoj državnoj naftnoj kompaniji Aramko (Aramco), dok neki analitičari poput direktora ‘High Frequency Economics’  Carla Weinberga idu još dalje smatrajući da će Kina prisiliti Saudijsku Arabiju da napusti petrodolar u potpunosti.

Pretpostavka Carla Weinberga   se temelji u činjenici da je Kina prevazišla SAD kao najveći uvoznik nafte na svijetu, a Saudijska Arabija će svakako morati da obrati pažnju na to budući da se procjenjuje da će kineska potražnja američku načiniti marginalnom.

Kao posljedica ovog poteza može se očekivati da će porasti potražnja za kineskom robom, kao i da će se zemlje udaljiti od dolara s obzirom da njegovu upotrebu kao geopolitičkog oružja za političke ciljeve SAD-a. Još tokom izbijanja ukrajinske krize, Rusija i Kina su potpisale dogovor o trgovini u lokalnim valutama, dakle odbacujući dolar. Istovremeno, obje zemlje su značajno uvećale svoje zlatne rezerve sa ciljem da se odupru hegemoniji petrodolara.

Venecuela takođe najavljuje da će se njena politika kretati ka odbacivanju dolara i usvajanja juana i rublje, ali i indijskog rupija i eura.

 

(Global CIR/Princip)

Objavljeno u:

Komentiraj